Започна жътвата на лавандула в Добричка област

Над 90 лв. за кг лавандулово масло дават преработвателните предприятия.

Започна жътвата на лавандула в Добричка област

От седмица в Добричка област върви жътвата на лавандула. Само в община Ген. Тошево в момента се прибират 1000 дка от етерично-маслената култура. До края на жътвата ще минат 10-14 дни, каза за Агро.бг Добрин Начев, производител от добруджанската община.

 

Състоянието на лавандулата е от много добро до отлично.

 

До момента добивите надхвърлят очакванията на фермера. В дестилерията се извличат от 9 до 12 кг качествено масло. За добиването му са необходими от 55 до 60 кг цвят, уточни Д. Начев.

Прибирането на реколтата от лавандула върви при отлични условия, подходящи за тази култура. При сухо и горещо време от съцветията на ароматната билка се извлича по-голямо количество масло. И обратно - високата влажност и хладното време смъкват маслото от съцветията на лавандулата, разясни още Д. Начев. Семейство Начеви отглежда 200 дка лавандула, 210 дка резене и 20 дка копър. Изградили са собствена дестилерия, която има капацитет да обработва етеричните култури на Добричка област. Поради наличието на подходяща техника, фермерите жънат лавандула и по поръчка на други производители.

Ежегодно площите с лавандула в Добричко се увеличават.

 

През 2010 г. в цяла Добричка област е имало 1035 дка с лавандула - основно в общините Ген. Тошево и Балчик. Сега само в община Ген. Тошево има засети 1000 дка от етеричната култура. Засушаването, високите температури и промените в климата правят възможно отглеждането на  лавандулови насаждения, така характерни за Средиземноморието, в житницата на България. Друг фактор за все по-масово отглеждане на лавандула е търсенето й на световните пазари.

 

В момента преработвателите от големите фармацевтични компании дават за килограм лавандулово масло около 90 лв.