Завишиха сумите за еднократно подпомагане на деца с изявени дарби

Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2018 година бе приета на заседание на Общинския съвет в Добрич.

Завишиха сумите за еднократно подпомагане на деца с изявени дарби

Закрилата на деца с изявени дарби е система от мерки за насърчаване на творческите заложби и потребности на децата и стимулиране чрез стипендии и eднократно финансово подпомагане. Осъществява се от Министъра на културата, Министъра на образованието и науката, Министъра на младежта и спорта и от кметовете на общини, обясни зам.-кметът Емилия Баева.



Средствата за изпълнение на мерките за закрила на деца с изявени дарби се предоставят на съответните министерства и общините с Постановление на Министерски съвет, като кметовете на общини подават мотивирано искане до съответния министър.

С решение от януари м. г. в бюджета на Община град Добрич за настоящата година са определени средства, необходими за финансиране на мерките по Общинската програма, в размер на 5 000 лв.

Д-р Баева съобщи, че единствената промяна в програмата е завишението на размера на еднократното финансово подпомагане на даровити деца. За първо място то ще е 160 лева, за второ – 130 лева, а за трето – 100 лева. Досега талантите на Добрич получаваха съответно 100, 80 и 60 лева.