Апел за помощ: 60 000 евро са нужни на млад мъж от Оброчище, за да проходи

Преди малко повече от 3 години Димитър Стоев едва не губи живота си при инцидент докато е на студентски стаж във Франция. Шансът му за възстановяване след присаждане на стволови клетки в Кипър е над 90 процента, смятат лекарите

Апел за помощ: 60 000 евро са нужни на млад мъж от Оброчище, за да проходи

„Здравейте Човеци с главно “Ч”. Реших да направя този благотворителен базар в полза на момче, което се нуждае от операция със стволови клетки, за да проходи“. Така започва разказа си в страницата „Благотворителен базар „За лечението на Митко“ Йорданка Кузманова от Варна, която е негова близка от детските му години. Жената разказва, че операцията може да се извърши в Кипър, но за целта са нужни по последни данни 60 000 евро, непосилни за семейството му. „Не мога да стоя безучастна и реших с мои неща да направя базар, приходите от който ще бъдат преведени по дарителската сметка. Това е вторият ми опит да помогна на момчето и майка му“, споделя Кузманова. За Добрич онлайн тя разказа, че заедно със свои приятелки са изработили мартенички, които се предлагат чрез базара. Той е онлайн – всеки може да си ги поръча от сайта, където са публикувани снимки, и да преведе средства на посочената банкова сметка. Мартенички се продават и на няколко места в Оброчище и в магазин във Варна. 



 

На страницата „Благотворителен базар „За лечението на Митко“ е публикувана историята на 32-годишния мъж от балчишкото село Оброчище. Той разказва, че преди малко повече от три години животът му се завърта на 180 градуса. Тогава е студент и от университета е изпратен на поредния стаж във Франция като сервитьор. „Животът ми беше започнал да се подрежда изключително добре: новото ми обкръжение беше само от истински, изключително стойностни и много приятни хора. И другото беше, че от професионална гледна точка си създадох много добро име“, разказва младият мъж. И точно когато си казал, че не може да има по-добро развитие на нещата, се случва нещастието. По време на една обедна почивка с двама приятели Димитър отива да се разхлади на плажа. Тъкмо преди да си тръгнат решава да се хвърли за последно във водата и тогава идва нещастието. При скока си ударя главата в дъното и когато понечва да стъпи и да се изправи над водата усеща, че не може да помръдне. Паниката идва мигновено, започва да гълта вода и губи съзнание. Последвалото му е разказано от приятели и лекари. Състудентите му на брега забелязват, че е по лице във водата. Изваждат го на брега, спасителят се обажда на спешния телефон. На място веднага пристигат няколко екипа с линейки. След няколко неуспешни опита успяват да го реанимират. Минути след това го вдигат с хеликоптер до Тулон, където ме у извършена животоспасяваща операция. В последствие става ясно, че е пречупил вратен прешлен и има нараняване на гръбначния мозък. Очакванията след операцията не са никак добри: увреждане на мозъка в следствие недостига на кислород; пълна или частична загуба на памет; парализа на тялото. „Благодарение на Господ надминах оптимистичните очаквания на докторите – разминавам се само с парализа на тялото, и то с шанс за възстановяване повече от 90%“, разказва Димитър. Той споделя, че в момента състоянието му е такова, че изцяло е зависим от друг човек – от майка си Надка Герджикова. Желанието му да се възстанови е и заради нея. „Толкова години се е грижила за мене, а сега и това. На тези години вместо аз да се грижа за нея, тя да хвърля силите си по мене…Не е справедливо“, допълва младият мъж.

„Димитър е човек, като всички нас. Човек със свои чувства, емоции, преживявания и най-вече със свои мечти. А сега най-голямата му мечта е да се изправи и да проходи. Нека бъдем хора и да помогнем да сбъднем една мечта. Мечтата на един млад човек да проходи!“, призовава Йорданка Кузманова. След баба Марта тя има намерение базарът да продължи да набира средства за лечението на Димитър Стоев и чрез предлагане на други предмети.

Мартенички в подкрепа на лечението на младия мъж можете да си закупите от страницата „Благотворителен базар „За лечението на Митко“ във фейсбук. 

Банковата сметка, на която можете да дарите средства за лечението на Димитър, е:

BIC (SWIFT) UNCRBGSF

IBAN: BG52 UNCR 7000

1520 7162 46