Зъбоболът - 12 начина да го облекчите

Зъбоболът несъмнено е твърде неприятен и може да донесе тежки последици. Боли, когато се усмихвате или ядете и пиете, когато отваряте или затваряте уста или просто си движите главата. Понякога боли дори когато дишате, защото студеният въздух достига до чувствителния зъб.


Зъбоболът - 12 начина да го облекчите

Болката в зъба може да бъде симптом за различни заболявания. Пулпата му или венците могат да бъдат инфектирани. Може да имате гниещ кътник, счупен зъб или лош дъх от устата. Във всички случаи е необходима намесата на специалист. Но преди да го посетите, можете да направите следното, за да си помогнете и да облекчите състоянието си:

1. Напълнете устата с вода на стайна температура и изплакнете. Ако болката е предизвикана от заседнало парченце храна, внимателното изплакване ще помогне.

2. Внимателно почистете зъба с конец. Бъдете внимателни да не пострадат венците.

3. Направете си обезболяваща “инжекция”, т.е. задръжте над болния зъб глътка алкохол. Венците ще поемат някакво количество от него и зъбът ще изтръпне.

4. Изплакнете устата със солена вода (1 ч.л. сол на 250 г вода).

5. Масажирайте си ръката - това може да облекчи значително болката. Натрийте с кубче лед V-образната област на ръката между палеца и показалеца в продължение поне на 5-6 минути.

6. Намажете болния зъб с карамфилово масло. Капнете върху зъб , а после леко попийте с тампон.

7. Не дъвчете от болната страна. Ако зъбоболът се предизвиква от попадането на въздух върху зъба, опитайте се да не използвате тази област, когато се храните. Ако няма механично увреждане, почивката на зъба ще върне неговата жизнеспособност.

8. Смучете парченце лед. Поставяйте лед върху болния зъб или бузата 3-4 пъти дневно.

9. Дръжте си устата затворена. Ако проблема се създава от студения въздух, болката ще премине.

10. Или си дръжте устата отворена. Понякога зъбоболът възниква от неправилната захапка. 

11. Вземете аспирин или друго обезболяващо. Не вярвайте на стария метод таблетката да се поставя върху венците, които болят. Приемайте го вътрешно на всеки 4-6 часа в зависимост от нуждата.

12. Не поставяйте нищо топло до болната буза. Ако има инфекция, топлината ще я изтегли върху външната повърхност на челюстта и още повече ще се влоши състоянието.

И запомнете – в повечето случаи това не са мерки, които ще ви излекуват, а само ще облекчат състоянието ви, докато потърсите помощ от стоматолог.

 

 

Източник: Здраве.bg