Расте заболяемостта от грип и ОРЗ в Добричка област

Расте заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в Добричка област, съобщи за Добрич онлайн директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Расте заболяемостта от грип и ОРЗ в Добричка област

Данните сочат, че от 29 януари до 4 февруари покосените са 138. Заболяемостта е 161,52 на 10 хиляди души, докато през предната седмица е била 132,26 на 10 000. Според директора на РЗИ обаче все още не сме в предепидемична обстановка. Най-много боледуват хората над 30 години и децата до 4, посочи д-р Ангелова. От края на миналата седмица се наблюдавало и леко увеличение на заболелите между 15 и 29 години. Данни от петък сочели, че само в единични училища в областта отсъстващите надвишават 30 процента. При извършеното пробонабиране са доказани няколко случая на грип тип Б "Ямагата".



Детско отделение е почти пълно, заети са 20-25 от леглата, каза началникът му д-р Йовчо Йовев. По думите му това не е необичайно, но заболяванията на постъпващите деца протичат много тежко. Основно с са бронхити и пневмонии, които са усложнения от грип. При двама от малките пациенти грип тип Б "Ямагата" също е доказан.