10 култови анимации от нашето детство, които никога няма да забравим

Нека си припомним някои от най-обичаните и незабравими анимационни филми. Ще ви пренесем назад във времето, когато от малките екрани ни радваха с лъчезарни и палави усмивки любимите герои. Това са образи, които ни пренасят в нашето детство. Представяме ви скромна селекция, която препоръчваме и на съвременните малчугани.

10 култови анимации от нашето детство, които никога няма да забравим

Крокодила Гена (1969)



Крокодилът Гена е литературен герой на писателя Едуард Успенски. На малкия екран за първи път той се появява в детската анимационна поредица „Крокодил Гена и его друзья“ на режисьора Роман Качанов през 1969 г. Две години по-късно се ражда и неговия верен приятел Чебурашка. Гена пее прекрасно, свири на акордеон, ходи на задните си крака и е винаги спретнат в своя костюм, шапка и бастунче в ръка.


 

Ну, погоди! (1969-1986)

Вероятно мнозина от вас са се залепяли пред екрана винаги щом дават Ну, погоди. Класиката е наситена с изключителна динамика и разказва за Вълка, който иска да хване Заека, за да го изяде, но все не успява. За разлика от американската анимация с участието на Том и Джери, тук Заекът не прави подли номера на Вълка, а вместо това е добродушен, понякога дори наивен и винаги е готов да помогне на Вълка в беда. Вълкът обаче вечно го тормози.


 

Приключенията на татко Барба (1973)

Помните ли онези забавни и симпатични образи, наподобяващи формата на круша, и превръщащи се във всичко, в което си пожелаят. Това са татко Барба, мама Барба и техните 7 палави деца, всяко едно със свой неповторим характер, цвят и своя страст. Наричахме ги Барбароните! Анет Тизон и Талас Тейлър създават поредицата от детски книжки, по които е направено филмчето, през 70-те на миналия век. Историите са преведени на над 30 езика, включително на български.


Пчеличката Мая (1975)

Една от най-популярните филмови адаптации е сериалът „Приключенията на Пчеличката Мая“, излъчен за първи път по японската телевизия през 1975 г. Сериалът е дублиран на десетки езици. В България е излъчван като „Пчеличката Мая“ и се превръща в едно от най-любимите филмчета за деца през 80-те години.


 

Смехораните (1983)

Анимационният сериал Monchhichis 1от 1983 г. е дело на Hanna-Barbera и се излъчва за първи път по ABC. Смехораните живеят в Смехорания, разположена по най-високите части на дърветата – отвъд облаците, близо до долината Ха-Ха-Ха. Освен на готините прически племето на смехораните разчита на магии и вълшебни отвари, за да се предпазва от главния си враг – Хорк, който е лидер на сърдитковците.


 

Ферди Мравката (1985)

Анимационното филмче е създадено по книгите на чешкия илюстратор Ондрей Секова, написана през далечната 1933 г. Ферди има кръгла глава от която стърчат две начупени антенки, продълговато черно тяло и тънки крачета. Той е жизнен, бодър, със спортен дух, обича честната игра и удоволствието от нея. Живее в гората, където се е отдал на безкрайни приключения заедно с куп дребни твари като него – някои приятели, други врагове. Бръмбари, червеи, охлюви, щурци и скакалци, всякакви буболечки… И неговата любима Калинка-Гвендолин!


 

Приключенията на мечето Ръкспин (1987)

Историята е за Ръкспин, който напуска своя дом, остров Рилония, за да се впусне в приключения със своя най-добър, но вечно гладен приятел – Гръби. Двамата следват древна карта, която ще ги заведе до съкровището на Грундо. По пътя срещат изобретателя Нютон Гимик, а останалото е летене с балон, спускане в пещери и каньони, бродене в гори и контакти с десетки видове приказни същества.


 

Костенурките Нинджа (1987)

Кевин Ийстман ги скицира на шега по време на брейнсторминг с приятеля си Питър Леърд. Двамата взимат заем, за да започнат да ги издават като комикс. Успехът обаче идва, когато агентът Марк Фридман предлага героите да бъдат отлети като 15 мм фигурки, които да се продават. Следват анимационен сериал и филм, направен по него, който ще спечели над $135 милиона – огромна сума за времето си. После - още анимации, още комикси, още филми, електронни игри и мърчандайз. Костенурките оставят дълбок отпечатък в културата на 90-те.


 

Новите приключения на Мечо Пух (1988)

„Новите приключения на Мечо Пух“ (The New Adventures of Winnie the Pooh) е американски анимационен сериал, създаден от компанията „The Walt Disney Company“ и вдъхновен от вълнуващите историите на Алън Милн за Мечо Пух. Филмчето е очарователно и много, много забавно. Мечо Пух със своите остроумни заключения ни зарадва за втори път през 2011 г., като се появи и на големия екран, базиран на книгата „Мечо Пух“.


Смърфовете (80-те)

„Смърфовете“ е поредица от комикси, създадена през 1958 г. В центъра на сюжета на комиксите са малки сини хуманоидни създания, живеещи в селище от гъби в голяма гора. Освен това комиксът е адаптиран в няколко илюстровани книги, два анимационни сериала, няколко пълнометражни филма, радиопиеси, компютърни игри, детски играчки и какво ли още не. Първото анимационно филмче за сините човечета се появява през 1965 г.


Източник: Радио 1 Рок