Гражданите на Добрич: „С цената на водата ни вадите душата“

Протест срещу намеренията за повишаване на цената на водата в област Добрич събра граждани пред сградата на Областната управа днес. Оттам шествието продължи по центъра. Студеното време не попречи на хората да изразят недоволството си към „ВиК – Добрич“. Предложението на дружеството е крайната цена да се повиши до 3,28 лв за кубик вода. Това ще бъде обсъдено на заседание на КЕВР на 15 януари.

Гражданите на Добрич: „С цената на водата ни вадите душата“

В подкрепа на своите искания, протестиращите в отворено писмо и подписка до МРРБ, КЕВР, Омбудсмана на България , Областния управител на Добрич и Община Добрич, заявиха следните искания:



1. Да не се увеличава цената на водата! Цената на водата в област Добрич в момента е 2.96 лв. и е една от най-високите в страната. Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново да се заплащат от гражданите. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките са изключително високи. С оглед на всичко това мнението, е че увеличението на цената на водата до 3.28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносимо.

2. Оставка на Управителя на „ВиК Добрич“ Тодор Гикински и членовете на Борда на Директорите - Мария Тодорова, Саркис Караджиян, Детелина Николова.  Новото ръководство на „ВиК Добрич АД“  не показа през изминалите месеци от назначаването си, че е в състояние да се справи с оздравителните мерки за най-задлъжнялото и проблемно ВиК дружество в България. Авариите зачестяват, липсата на вода е почти ежедневна, а информацията, която ни се подава от дружеството е незадоволителна. Гражданите не са съгласни с масовото освобождаване на работниците в дружеството и назначаването на други от страната. „Една компрометирана вече фигура като инж. Тодор Гикински, според нас, не е експертът, който би могъл да подобри състоянието на управляваното от него дружество, както и на услугата, която то предоставя на гражданите“ – заявиха протестиращите.

3. Да се сформира екип от местни специалисти за изготвянето на оздравителен план на дружеството. Да се спазва плана до неговото удовлетворително, за гражданите, и окончателно изпълнение.

4. Да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана.

5. Участие и допитвания до гражданите на гр. Добрич и област Добрич.


В подкрепа протеста на гражданите пред Областна администрация присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместникът му арх. Боян Коларов.

„Хората стоят без вода, нарушава се пътната настилка, влагат се излишни пари заради разкопаването. Водният цикъл в момента е извинение. Ако го нямаше, какво щеше да е тогава? Водили сме разговори с дружеството. Отправяли сме искане да ни уведомяват преди да разкопават, но това не се случва. След разкопаване,  възстановяването на настилката трябва, да се поема от тях. Два пъти сме провеждали среща с екоминистерството относно „ВиК Добрич“, но няма резултат. Лошото състояние на пътищата 90% е от ВиК.“ – заяви Йордан Йорданов.


„Искам качествена вода и с необходимо количество. Последната година в централната част няма вода и налягане. Не трябва да се правят експерименти. Тези, които управляват ВиК, да бъдат наши местни кадри. Не е правилно единственият инженер, който беше с  необходимата правоспособност и дълго работи във ВиК, да бъде освободен. Става въпрос за инж. Димчо Димов. В същото време да бъдат оставени техници, които също са на пенсионна възраст. Сега в дружеството има само един инженер, който е с ограничена правоспособност. Във „ВиК Добрич“ няма правоспособен инженер, няма такъв специалист“ – сподели протестиращата Надка Калчева.


Над 150 човека подкрепиха подписката по време на днешния протест. Намерението на протестиращите е да се включат в общонационален протест срещу увеличението на цената на водата и проблемите с водоснабдяването в България.