Насилието над деца в България расте

Насилието над деца в България ескалира в последните няколко години, обявиха от Българския Хелзински комитет. Увеличават се и случаите на домашно насилие под формата на сексуална експлоатация.

Насилието над деца в България расте
Насилието над деца в България ескалира в последните няколко години.

Това заключение направи Елица Гергинова от Българския хелзински комитет.

Тя обяви, че никой не може да каже какъв е броят на децата, жертва на насилие, защото у нас не се води подобна статистика. Предполага се, че има деца, които през целия си живот са насилвани, без това да бъде констатирано. От разговорите си със социални работници БХК пък стига до извода, че растат случаите на домашно насилие под формата на сексуална експлоатация, и то от български семейства. Според Гергинова едно от обясненията за това е кризата.

Официалната статистика за миналата година показва, че най–голям процент на насилие е свързано с пренебрегването, т.е. не се осигуряват основни права на детето. От всички случаи на насилие през миналата година такива са 37% или 802 от общо 2155 сигнали. Това съобщи Калин Каменов заместник-председател на Държавна агенция за закрила на детето.

От всички случаи на насилие над 80% са в семейна среда.

Според доклада на БХК има сериозни нарушения на правата на децата в кризисните центрове. За 2010 г. те са 12 на брой. В тях обаче, освен деца, жертва на трафик и насилие, вече се настаняват и деца, които са извършили противообществени прояви. Това са джебчийски кражби, проституция и др.

От Хелзинския комитет са категорични, че престоят на децата в тези центрове трябва да е до 3 месеца.

"Не е допустимо дете да се държи на затворен режим единствено заради това, че към момента няма къде другаде да бъде настанено", смятат от организацията.