Родители масово отказват ваксини, заради заблуди в социалните мрежи

Масово родители отказват да ваксинират децата си, алармираха добрички лекари.

Родители масово отказват ваксини, заради заблуди в социалните мрежи

Заради липсата на електронни здравни карти обаче е трудно да се проследи какъв е броят на децата с непълен имунизационен статус, защото родителите не желаят да попълнят декларация за отказ, но и не ваксинират децата. Лични лекари споделят, че това се отнася до 60% от пациентите в практиката им. Същевременно се наблюдава голяма популация на мигриращи семейства и реално общопрактикуващите медици са изключително затруднени в работата си.


Преди 7-8 години в Добричка област е имало епидемия от морбили, защото 12-13-годишните деца не са били обхванати от втората задължителна имунизация. Без нея обаче, първата игла, която се поставя на 13-месечна възраст е безсмислена. Опасенията са, че ако сега възникне епидемична ситуация, щетите ще са много по-големи. Към момента има единични случаи на хора, които са се заразили в чужбина.

"Аз като лекар – вече 30 години се занимавам с деца, и за своята практика не съм имала никакви, никакви сериозни екшъни от усложнения от имунизации. По-страшното е, че има усложнения от децата на децата, които нямат ваксина.", заяви д-р Галина Бодичева, общопрактикуващ лекар.

Те са опасни не само за близките си, но и за останалите деца, с които общуват. Имунизираните деца също се заразяват от шарка, но при тях болестта протича несравнимо по-леко.

Всъщност по-опасната „зараза” броди в социалните мрежи и това е основната причина майките да отказват имунизация. Битува мнението, че след дадена ваксина се активира аутизъм.

"Не стоят нещата така. Ако детето има определените изяви генетични да се прояви аутизма, няма да се влошат нещата и няма да се „разболее” от аутизъм, ако е ваксинирано или не е ваксинирано от каквото и да е.", каза д-р Бодичева.

Майката на 8-месечната Божидара е твърдо убедена, че задължителните ваксини трябва да се поставят. "Смятам, че така е редно и да съм сигурна за здравето на детето.", каза тя.

Таткото на 3-годишния Иван е още по-категоричен. "Естествено, че трябва, то ако няма имунизации как?! Според мене трябва, в цял свят го правят!", заяви Иван Валентинов, баща на 3-годишния Иван.

Параноичният страх е многопластов, защото в България всичко се фалшифицира, споделят колеги на д-р Бодичева. И това се наблюдава в последните 3-4 години.