„Прабабата на ММС-а или очарованието на коледната картичка” представят в Добрич

Прабабата на ММС-а представя столичната библиотека в музея, в градския парк на Добрич.

„Прабабата на ММС-а или очарованието на коледната картичка” представят в Добрич


Броени дни, след честването на 25-годишнината от изпращането на първия СМС, който гласи „Весела Коледа”, уредниците представят първообраза на електронните послания – хартиени коледни картички от миналия век.


 Изложба със заглавие „Прабабата на ММС-а или очарованието на коледната картичка” гостува в Добрич. Тя е част от колекцията на Столична библиотека, събирана от поколенията на 2 български фамилии – Иванчеви от София и Шапкаджиеви – от Силистра.


 

Най-старите са от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Типично английско семейство на фона на библейски картини и празнична украса изобразява първата коледна картичка, създадена специално за британския аристократ Джон Хорсли през 1843 г. в Лондон. С такива мотиви са и първите поздравителни картички, които пристигат у нас. В експозицията са включени любопитни и различни по сюжет картички.


Тя е аранжирана тематично и с възстановка на Рождественските празници от 30-те и 40-те години на 20-ти век. Подобно на коледната картичка, елхата също заема своето място в българския дом по европейско влияние, след Освобождението през 1878 година. Изложбата ще бъде открита на 8 декември /петък/ от 17.00 часа в Музея в градски парк „Свети Георги“. Тя ще гостува в Добрич до средата на януари.