Изложба в музея в Генерал Тошево представя сватбените обреди на Шуменско

В Исторически музей – град Генерал Тошево официално бе открита изложбата на РИМ – Шумен "А да са сватиме, а да са сродиме..." - сватбените обреди на етносите в Шумен, която включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми, и разкрива традициите и обичаите на отделните общности.

Изложба в музея в Генерал Тошево представя сватбените обреди на Шуменско

Гостуващата експозиция е по повод 8-ми ноември – празник на град Генерал Тошево и 16-ти ноември – ден на толерантността. От векове българи, турци, евреи, арменци, татари, роми живеят в Шумен задружно, мирно, тихо и толерантно. От векове те си спазват своите характерни обичаи и традиции, но и празнуват заедно празниците. Самата изложба разкрива чрез специални табла, отделни моменти от сватбената обредност при различните етнически групи.

В залата са експонирани и различни сватбени костюми и други ценни артефакти от различните общности. Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност при всички етнически общности цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот. Мобилната изложба ще остане в Исторически музей – Генерал Тошево до края на годината.