Паметна плоча на Левски откриват в севернодобруджанското село Еникьой

Паметна плоча на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъде открита на 6 юли в село Михаил Когълничану /Еникьой/, област Тулча. Идеята възникна през септември 2010 г., когато експедиция на ВМРО, включваща членове на Организацията от Добрич и Варна посети Северна Добруджа, за да се запознае със състоянието на българското културно-историческо наследство там.

Паметна плоча на Левски откриват в севернодобруджанското село Еникьой

Сформиран е граждански инициативен комитет, оглавен от зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов. В края на миналата година е установен контакт с местните власти в Тулча и в община Михаил Когълничану. През февруари 2011 г. е получено официално разрешение.

 

Плочата е върху сградата на училището /тя днес се използва като здравен пункт/, където Левски е преподавал по време на престоя си в Еникьой.

 

Автор на плочата е добричкия скулптор Христо Илиев. Тя е висока 1,20 м., широчината й е 60 см. Под барелефа на Васил Левски стои надпис на румънски и български език, който гласи: “Тук през 1866-1867 г. е бил учител Апостолът на българската свобода Васил Левски /1836-1873/. От признателните потомци!”.

 

Плочата бе монтирана на 25 юни. Изработката и поставянето й са финансирани от ВМРО.

 

Официалното откриване е на 6 юли в 12 ч. Ще присъстват официални лица от румънска и от българска страна и десетки гости от България – членове и симпатизанти на ВМРО, жители на каварненското село Белгун – потомци на българите, преселили се от Еникьой през 1940 г. Концерт ще изнесе българската фолклорна група от село Лунка, област Тулча.