Ходенето на плаж – приятно, но и опасно

Децата до 3-годишна възраст не трябва изобщо да се водят на плаж, категорична е д-р Вяра Ангелова – дерматолог.

Ходенето на плаж – приятно, но и опасно
В горещите летни месеци ходенете на плаж е любимо занинамение на хиляди добричлии. Излагането на слънчевите лъчи обаче е не само приятно, но крие и рискове за здравето. За това Добрич Онлайн попита добричкия дерматолог д-р Вяра Ангелова какви са нейните съвети към ходещите на море.

Подходящите за плаж часове са от 9 до 11 и от 17 до 19 часа, заяви тя. Целодневното излагане на слънце е много вредно.

Най-важният съвет на д-р Вяра Ангелова е да се ползват кремове с висок фактор на УВ защита. Фотозащитният продукт трябва да се нанася на всеки два часа, както и след всяко влизане в морето.

Трябва да се ползва само качествена медицинска козметика, закупена от специализирани магазини и аптеки, категорична е дерматоложката. За кожата на лицето, както и за децата, трябва да се използват специални продукти.

Стойте под чадъра и пийте много вода, са други основни съвети към плажуващите.

Слънцето е особено опасно за децата. Те трябва да се подлагат на лъчите му съвсем за кратко. Деца до 3 години изобщо пък не трябва да се водят на плаж.

Ако все пак прекалим със стоенето на плажа, добре е да потърсим лекарска помощ, защото последиците могат да са много сериозни.

Слънцето може да причини рак на кожата, както и преждевременното й стареене. Фотоалергията е друго заболяване, свързано с ходенето на плаж.

Добричлии могат да се консултират с д-р Ангелова какви са подходящите защитни кремове за тях или да се обръщат към нея в случай на оплаквания.

 

Д-р Вяра Ангелова - дерматологД-р Вяра Ангелова - дерматолог