Започна процесът срещу Тимошенко

В Киев бе дадено началото на процеса срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Тя е обвинена в злоупотреба с власт и разбира се отхвърля всички обвинения.

Започна процесът срещу Тимошенко
Обвиненията срещу Тимошенко е, че е подписала неизгодни за Украйна договори за транзитиране на руски газ през нейна територия. Освен това страната се задължава през следващите 10 години да купува газ на цена много по-висока от досегашната, което е голям проблем за бедната страна.

Този ход се счита и като отмъщение срещу сегашния президент Виктор Янукович, дългогодишен политически противник на Тимошенко.

Бившият премиер Тимошенко е едно от лицата на Оранжевата революция в Украйна от 2004 г., заедно с бившия президент Виктор Юшченко. След победата тогава обаче, двамата влязоха в изключително остър конфликт, който направи съжителството им във властта много трудно.

Враждата между Тимошенко и Юшченко се съчетаваше с противоборството със сегашния про-руски настроен президент Янукович.

Тимошенко бе свалена от власт през март 2010 г., след гласуван вот на недоверие.

Заради започналото дело срещу нея тя призова Европейска съд за правата на човека да се произнесе дали обвиненията срещу нея не са политически.

ЕС и САЩ изразиха позицията си, че процеса срещу Тимошенко е избирателен и вероятно е резултат на политическо отмъщение.

Присъдата, която може да получи бившия премиер е 10 години затвор.

Дори и да не бъде осъдена обаче, като човек срещу когото се води следствие Тимошенко няма да може да се яви на парламентарните избори през 2012 г.