3 Ефективни начина за детокс

Със сигурност вече сте чували, че детоксикацията е полезна за здравето. Тя е отличен начин за пречистване на тялото от натрупаните токсини и оказва полезно въздействие върху целия организъм. Тя пречиства черния дроб, червата, бъбреците, лимфната система, белите дробове. Съвременният начин на живот, включва различни фактори, които спомагат за натрупването на токсини в тялото ни, като например вредна и преработена храна, тютюнопушене, алкохол, замърсен въздух и вода.

3 Ефективни начина за детокс

Тъй като основната цел на детоксикацията е изхвърлянето на всички вредни вещества от организма, при детокс терапията се пият големи количества пресни сокове от зеленчуци и плодове.  Препоръчва се сутрин на гладно да се пие чаша топла вода с прясно изцеден лимон. Сокът от лимон е отлично средство за детокс, тъй като съдържа 20 съединения, които пречистват организма от токсините и предотвратяват ракови заболявания. Съществуват три вида детокс: популярният детокс с прясно изцедени сокове, такъв включващ само сурови плодове и зеленчуци и трети, който е по-екстремен и включва прием само на вода. Периодът за детокс започва от 3-дни до 1 месец.



Обаче преди да вземем решение да се подложим на детокс е добре да се консултираме с лекар, тъй като детоксът не е за всеки. Детокс терапията не се препоръчва на хора, страдащи от ниско кръвно налягане, проблеми със щитовидната жлеза, стомашни проблеми като гастрит и язва, диабет, рак в напреднал стадии, бременни или кърмещи жени, хора, въстановяващи се след операция. Тъй като по време на детокс тялото се освобождава от токсичните вещества,  възможно е да чувстваме липса на енергия, отпадналост, замаяност и други симптоми. Поради тази причина детокса не е препоръчителен през студените месеци.
Освен храната има и други начини, чрез които тялото ни може да се пречисти от токсините по естествен начин. Ето ги и тях:

Сауна


Сауната е отлично средство за детоксикация. Чрез потенето тялото ни се освобождава от голяма част от токсините. Сауната подобрява циркулацията на кръв и притокът на кислород в тялото, което пречиства токсините от цялото тяло, особено по-дълбоките, които са складирани в подкожната масна тъкан.

Аюрведа процедури


Ако не сте чували за Аюрведа, това е древна индийска медицина на повече от 5000г. и има доказан лечебен ефект върху редица заболявания. Тя прилага лечебни масажи с натурални масла и процедури, някои от  които са например Пурвакарма и Панчакарма. Тези процедури помагат на тялото по естествен и безопасен начин да се пречисти от всички токсини и шлаки и да се обнови. Те включват обливане с лечебни билкови масла, Аюрведа масажи, билкова сауна. Такива процедури можете да си направите в Ayurveda Bansko. В тази клиника за лечение с Аюрведа работят квалифицирани индийски лекари, които имат богат опит в Аюрведа процедурите. В своето лечение те използват изцяло натурални оригинални масла и билки, внесени от Индия.

Йога

 

Освен че е полезна за поддържането на добра фигура и спокоен ум, йога упражненията спомагат за изхвърлянето на токсините, подобряват кръвообращението и работата на органите и жлезите. Дихателните техники на йога не само успокояват, но и чрез тях ние изхвърляме въглероден диоксид и снабдяваме по-добре тялото си с кислород.