Преструктурират детските ясли и градини в Добрич

Общинският съвет взе решение относно преструктуриране на детските ясли и градини в град Добрич. Закрити няма да има.

Преструктурират детските ясли и градини в Добрич

Общински съвет - Добрич взе решение за сливането на 6 общински детски градини в 3.


Към момента системата на предучилищното образование в Община град Добрич включва 17 детски градини. Те са равномерно разположени по цялата градска територия, включително в жилищните квартали и комплекси на града, разполагат с достатъчна площ и са съобразени с действащите към момента нормативни изисквания за предучилищното образование и достъпност.

За периода 2012 – 2017 г. общият брой на децата в детските градини намалява с 352. Реално този брой е дори по-голям, тъй като междувременно нараства приемът на 2-годишни. Това  води до постоянен недостиг на средствата от делегирани от държавата дейности във функция "Образование" по отношение на всички разходи за персонала и крие риск през следващите години да възникне необходимостта от закриване на детски градини. За да се минимизират резултатите от тези негативни тенденции, общинска администрация предложи именно преобразуваме чрез сливане на 6 общински детски градини в 3:
1. ДГ № 27 „Славейче“ на ул. „Войнишка“ № 25  с ДГ № 33 в кв. Рилци
След сливането преобразуваната детска градина е ДГ № 27 „Славейче“ с:
– основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Войнишка“ № 25 и втора сграда с административен адрес гр. Добрич, ДГ кв. Рилци
– общ брой групи за учебната 2017/2018 г. 8 (7 в основната сграда и 1 във втора сграда) и общ брой деца 224
– обща численост на персонала – 32 щатни бройки

2. ДГ № 23 „Звездица“ на ул. „Велико Търново“ № 2 с ДГ № 11 „Дъга“ на  ул. „Богдан“ № 1.
След сливането преобразуваната детска градина е ДГ № 23 „Звездица“ с:
–  основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Велико Търново“ № 2 и втора сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Богдан“ № 1
– общ брой групи за учебната 2017/2018 г. 9 (6 в основната сграда и 3 във втора сграда) и общ брой деца 24
– обща численост на персонала – 36 щатни бройки

3. ДГ № 32 „Зорница“ в ЖК Строител с ДГ № 29 “Любимка“ в ЖК Балик
След сливането преобразуваната детска градина е ДГ № 32 „Зорница“ с:
– основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ж.к. „Строител“ до бл. 65 и втора сграда с административен адрес, гр. Добрич,  ж.к „Балик“, ул. „Теменуга“ до бл. 24
– общ брой групи за учебната 2017/2018 г. 8 (4 в основната сграда и 4 във втора сграда) и общ брой деца 203
– обща численост на персонала – 34 щатни бройки

Промените са само административни и не касаят декларираните в подадените заявления желания от родителите къде да бъдат обучавани, отглеждани и възпитавани техните деца. Преобразуването на детските градини няма да доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес. Не се променя и финансовото осигуряване дейността на предучилищните заведения. Задължителната учебна документация ще се съхранява и в двете сгради на сливащите се детски градини. Процесът на преобразуване ще оптимизира числеността на персонала в детските градини чрез закриване на свободните щатни бройки за длъжността "директор" и пренасочване на учители и помощен персонал в другите предучилищни заведения на територията на Община град Добрич.

На сесията се изказаха майки от квартал Рилци, които са събрали 290 подписа с искане в детската градина в квартала да има 2 групи. Заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева информира, че в детската градина в Рилци са записани 28 деца, но дневно я посещават около 14-16. Тя увери майките, че при увеличаване броя на децата ще бъде разкрита втора група. На този етап решението, което бе и подкрепено от общинските съветници, е допълнителен учител за подготовката на 5 и 6-годишните в детската градина в Рилци - техният брой е 9.

Подобно преструктуриране ще се извърши и при детските ясли в Добрич. Общинският съвет преобразува чрез сливане 6 общински детски ясли в 3:
1. ДЯ № 4 „Щастливо детство” с адрес гр. Добрич, ул. „Любен Каравелов” № 55 с ДЯ № 2 „Радост”с адрес гр. Добрич, ул. „Вардар” № 2. След сливането преобразуваната детска ясла е ДЯ № 4 „Щастливо детство” с основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Любен Каравелов” № 55 и втора сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Вардар“ № 2.

2. ДЯ № 5 „Пролет” с адрес гр.Добрич, ж.к. „Дружба I“ с ДЯ № 3 „Слънчево детство” с адрес гр. Добрич, ул. „Екзарх Антим I“ № 2. След сливането преобразуваната детска ясла е ДЯ № 5 „Пролет” с основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ж.к. „Дружба I“ и втора сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Екзарх Антим І“ № 2.

3. ДЯ № 6 „Първи юни” с адрес гр. Добрич, ул. „Карвуна” № 6 с Детска ясла №1 „Здраве” с адрес гр. Добрич, ул. „Васил Петлешков”  № 18. След сливането преобразуваната детска ясла е ДЯ № 6 „Пролет” с основна сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Карвуна” № 6 и втора сграда с административен адрес гр. Добрич, ул. „Васил Петлешков” № 18.

Промените отново са само административни и засягат свободните щатни бройки за "директор" в ДЯ № 1, 2 и 3. Те няма да променят посочените желания на родителите къде да бъдат, отглеждани и обгрижвани техните деца. Преобразуването на детските ясли няма да доведе до проблеми във отглеждането и възпитанието на децата. Документацията на детските ясли ще се съхранява и в двете сгради на сливащите се детски ясли. Финансовото осигуряване на дейността на детските ясли не се променя.