Съдът решава предложение за замяна на наказание пробация със затвор на 50-годишен тервелчанин

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Пробационен съвет с район на действие Районен съд – гр. Тервел, за замяна на наложеното на 50-годишния Мехмед О. С. наказание пробация с лишаване от свобода.

Съдът решава предложение за замяна на наказание пробация със затвор на 50-годишен тервелчанин
Делото бе разгледано в отсъствието на подсъдимия, с участие на редовно упълномощен от него защитник. По данни на близките му Мехмед е заминал за Испания, където работел от 5 години, и където в момента ползвал медицинско лечение. Той е роден в гр. Тервел, има основно образование, не е женен, безработен е.

Мехмед е признат за виновен за това, че на 02.07.2007 г. в с. Поручик Гешаново, община Добричка, по ул. „Първа”, при управление на „Фолксваген Голф” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил телесни повреди на две лица. На 01.02.2011 г. Районен съд – Добрич, е одобрил сключеното между него и прокуратурата споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Мехмед е осъден на задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 2 години и на задължителни пробационни срещи с пробационен служител.

Поради отсъствието му изпълнението на наказанието започнало на 28.02.2011 г. и до 07.04.2011 г. той не е допуснал нарушения. След тази дата Мехмед С. спрял да изпълнява двете пробационни мерки, а при направена на 26.04.2011 г. проверка в дома му, се установило, че не живее там.

Пробационната служба е констатирала също, че на Мехмед е наложена на 01.03.2011 г. мярка по Закона за българските лични документи - Забрана за напускане на страната.

На 12.05.2011 г. Пробационният съвет към Районен съд – гр. Тервел, е взел решение да предложи замяна изцяло на наложеното на Мехмед С. наказание пробация с лишаване от свобода. На 17.05.2011 г. предложението е постъпило в Окръжен съд – Добрич. На 16.06.2011 г. съдебният състав не даде ход на делото по същество, защото не бяха постъпили всички изискани от него справки за съдебното минало на лицето.

Днес пробационният служител заяви, че поддържа предложението, тъй като Мехмед С. не е поискал и не е получил разрешение да се отклони от изпълнение на пробационните мерки. Той не е представил медицински документи за необходимо лечение. Мехмед С. е подал оправдателен документ на Обществена служба по Заетостта към Общински съвет на Кастиля и Леон, който показва, че е с изтекъл срок за работа в Испания и най-близката дата за подновяване е 10.05.2011 г.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира да бъде заменено изцяло наказанието пробация като се наложи на Мехмед С. лишаване от свобода за срок от 10 месеца и 20 дни. Прокурорът посочи, че то може да бъде изтърпяно условно, предвид настъпилата реабилитация по предходните му осъждания.

Адвокатът на Мехмед С. поиска да бъде отхвърлено предложението на Пробационния съвет или да се наложи на Мехмед С. условно наказание. Защитникът се аргументира, че той е отишъл да се грижи за болната си жена в Испания, разболял се е и останал там.