Край на вечните договори за GSM

Максималната продължителност на договорите с мобилните оператори вече ще е 24 месеца, решиха депутатите. След изтичането на този срок, договорите ще стават безсрочни, но ще могат да се разтрогват по всяко време от абоната.

Край на вечните договори за GSM
Договорите с мобилните оператори вече няма да се подновяват автоматично.

Максималната им продължителност ще е 24 месеца, съществува и възможност за сключване на договор със срок до една година.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в закона за електронните съобщения, внесени от Министерски съвет.

След изтичането на срочните договори, те ще стават безсрочни. Абонатите обаче ще могат да ги прекратят по всяко време с едномесечно предизвестие без уведомление. Това обясни шефът на комисията по информационни технологии в парламента Иван Вълков. Поправката ще засегне само новите абонати.

В момента клиентите нямат право да прекратяват договорите си с мобилните оператори по друго време, освен на датата на изтичането  им.

До седмица след подписване на договора той ще може да се разтрогва, прие още парламентът.

Друга промяна в закона е, че при опасност за сигурността на личните данни компанията ще уведомява Комисията за защита на личните данни.