19-годишен остава в ареста по обвинение за кражба на кабел от жп път

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 19-годишния Галин Б. С. мярка за неотклонение задържане под стража.

19-годишен остава в ареста по обвинение за кражба на кабел от жп път
Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 18.03.2011 г. в землището на с. Победа, община Добричка, в района на участъка при железен път между жп гара Добрич – Север и жп гара Ген. Тошево, в съучастие и като съизвършител с две лица, отнели 520 м кабел тип UTP на стойност 210 лв. и 50 ст., собственост на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура”.

На 16.06.2011 г. Районен съд – Добрич, е наложил на Галин мярка за неотклонение задържане под стража, която той обжалва пред въззивния съд. Младежът моли тя да бъде изменена в домашен арест. Адвокатът посочи днес, че досега на подзащитният му са налагани по-леки мерки за неотклонение и домашният арест ще изпълни функцията, предвидена в закона. На другите двама обвиняеми по досъдебното производство била взета мярка за неотклонение подписка. Задържането на Галин не било адекватно на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Единственото основание за ареста му било, че за това престъпление е предвидено наказание до 10 години лишаване от свобода.

Прокурорът по делото коментира като неоснователно искането. От събраните по досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че Галин С. е един от авторите на деянието, за което е привлечен да отговаря. От данните за личността му може да се изведе извода, че съществува опасност той да извърши друго престъпление, посочи представителят на държавното обвинение. Той се аргументира, че наложените досега на младежа наказания не са го възпрели да продължи да нарушава закона. Последното му деяние е сторено само месец и половина, след като е бил осъден условно за кражба. Срещу него е внесен обвинителен акт за друго престъпление.

Като взе предвид становищата на страните и представените по делото доказателства, Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на Галин С. най-строга мярка за неотклонение.

Определението на съда не подлежи на обжалване и протест.

Галин С. няма образование, не е женен, безработен е.