Исторически рекорд при реколтата от пшеница у нас

Реколтата от пшеница тази година ще бъде рекордна – по предварителни данни между 5,85 и 5,95 млн. тона, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Исторически рекорд при реколтата от пшеница у нас

През миналата година от полетата ни са прибрани 5,66 млн. т.  Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива.



Добрият резултат тази година е в следствие на по-висок среден добив от декар – има ръст с около 8% в сравнение с 2016 г. Средният добив през 2017 г. е 513 кг/дка и 475 кг за 2016 г.  Площите, реколтирани у нас, са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество, отбелязват от земеделското министерство.  Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница като резултатите сочат, че 46,39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има над 5% увеличение на количеството с високи хлебопекарни  качества. Опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно не се оправдават, отбелязват от МЗХГ.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България, пише "Агрозона".