Разследван за наркотици остава в ареста

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 32-годишния Илиян Ат. Д. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследван за наркотици остава в ареста
Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 10.03.2011 г. в гр. Добрич без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества – марихуана и хероин. На 14.03.2011 г. Районен съд – Добрич, е взел спрямо него мярка за неотклонение задържане под стража. На 13.03.2011 г. първоинстанционният съд е отказал да измени тази мярка.

Илиян обжалва определението на Районен съд – Добрич, и моли да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Адвокатът му посочва, че вече са събрани достатъчно доказателства, с него не се извършват процесуално-следствени действия и липсват доказателства, че намерените и иззети от подзащитния му вещи са високорискови наркотични вещества. Вследствие на проведеното в ареста лечение на Илиян, в момента той нямал наркотична зависимост. Адвокатът смята, че не съществува опасност довереникът му извърши престъпление.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, определи искането като неоснователно. Прокурорът посочи, че от събраните доказателства по делото, може да се направи обосновано предположение, че Илиян Д. автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той е осъждан досега за пет престъпления, включително за кражби и държане на наркотици. Броят и видът на деянията му показват, че той не зачита правовия ред в държавата, а наложените му наказания не са оказали превантивен ефект. Това обосновава високата обществена опасност на 32-годишния и вероятността, той да продължи да извършва престъпления, ако му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

В последната си дума Илиян помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, тъй като не се чувства добре в Следствения арест, а семейството му има проблеми.

Той има основно образование, безработен е, не е женен.

Окръжен съд – Добрич, като взе предвид становищата на страните и представените по делото доказателства, остави без уважение искането.

Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.