Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич извършва проверки по морето

Резултати от извършените съвместни проверки на Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич с представители на КЗП – Варна приоритетно в обекти за търговия на дребно, предлагащи дюнери, сандвичи, сладолед, тестени закуски, подвижни и временни обекти.

Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич извършва проверки по морето

Във връзка с изпълнение на писмо на Изпълнителния директор на БАБХ д-р Й. Войнов  инспектори от отдел ”Контрол на храните” към  ОДБХ - Добрич  и инспектори на КЗП – Варна за периода от 09.06.2011 г. до 15.06.2011 г. извършват проверки в 35 броя обекта в КК”Албена”, град Балчик и град Каварна, както следва:



•    обекти за търговия на дребно с храни – 1бр.;
•    заведенията за обществено хранене – 20 бр.;
•    щандове за храни (сладолед, варена царевица, дюнер, пуканки и захарен памук) – 15бр.,


Установени са несъответствия по отношение на оборудване на хладилните съоръжения с термометри, водене на документацията по системите за самоконтрол, етикетировка, срок на годност, липса на удостоверение за регистрация по ЗХ, неправилно съхранение на храни – замразяване след топлинна преработка, непровеждане на мероприятия за борба срещу вредителите.


Издадени са  17 бр. предписания  с определени в тях срокове за изпълнение, съставени са 6 бр. АУН, издадени са 3 разпореждания за насочване за унищожаване на  храни от животински произход без наличие на документи за произход и променен външен вид – 9.7 кг.,  издадени са 3 заповеди за спиране реализацията на храни от неживотински произход за 23.350 кг. – шоколад за глазура за сладолед без етикет на български език,  кухненска продукция.

 

Проверките продължават до 22 юни 2011 г.