В клуб „Кариера“ в СУ „Славейков“ се провежда тренинг за професии

„Типове личности и професии“ – бе темата на тренинг, организиран от Център за кариерно ориентиране–гр.Добрич с учениците от пилотния X-а клас в Клуб „Кариера“ на СУ „П.Р.Славейков“.

В клуб „Кариера“ в СУ „Славейков“ се провежда тренинг за професии



Основната цел на тренинга бе десетокласниците да открият връзката между личностните характеристики на хората и характеристиките на професиите, които те упражняват. „Ако си избереш професия, която ти допада няма да ти се наложи да работиш цял живот“- бе цитираната от водещия мисъл на китайския философ Конфуций.


Консултантите представиха пред учениците Теорията на Джон Холанд и шестте основни групи на хората, според техните личностни качества.


Десеткласниците „участваха“ в „Национален форум за професии“, на който бяха „поканени“ представители на различните професии. В края на форума те имаха възможността да обсъдят постиженията и проблемите в развитието на професиите с предпочитани от тях хора с близки интереси. В хода на тренинга по естествен начин бяха формирани шестте групи професии, обединени в сходство на интереси и личностни качества – реалистични, артистични, социални, предприемчиви, изследователски и конвенционални. Всеки участник откри своето място в тях. Водещият провокира десетокласниците към дискусия за отличителните особености на хората, които упражняват сродни професии и сходството между представителите на професии в различни области – компютърни технологии, образование, медицина, изкуство, бизнес, спорт и други.


Център за кариерно ориентиране гр.Добрич работи по проект на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.