В Генерал Тошево започва подготовката за предоставяне на услугата „Равен старт в училище“

Община Генерал Тошево продължава реализирането на проект „Заедно можем да продължим”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейският съюз чрез Европейски социален фонд.

В Генерал Тошево започва подготовката за предоставяне на услугата „Равен старт в училище“

До настоящият момент са обхванати над 100 семейства и техните деца от уязвимите групи. Груповите и индивидуалните консултации, които се предоставят ежеседмично от специалистите по проекта, спомагат за интеграцията на рисковите групи – развиват родителските и социалните умения – общуване, изготвяне на семейния бюджет, търсене на работа, улесняване на достъпа до различните институции, семейно планиране, контрацепция, превенция от предаване на болести по полов път, както и детско здравеопазване и др.




Започва подготовката за предоставяне на услугата „Равен старт в училище“ през месец юли и август. Целта на дейността е да се доразвият или да се съхранят придобитите когнитивни и социални умения в предучилищното образование. В летните групи образователните елементи ще се комбинират с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия ги свят. Капацитетът на услугата е 30 деца на 6 или 7 години, завършили предучилищна подготовка, от семейства от уязвими групи – уязвими етнически групи, по-специално от ромската общност, получатели на социални помощи, безработни, семейства с три и повече деца, самотни родители и др. В рамките на услугата ще се работи за преодоляване на затруднения в изучаването на български език и др. и осигуряване на възможност за равен старт в първи клас.