"Върви, народе възродени!" обедини 600 малки и големи жители на Тервел

Невероятното усещане за общност, за общи поводи, с които да се горедеем, че сме българи, че "и ний сме дали нещо на света" - това беше емоцията, която днес изпълни площада в Тервел със стотици деца и възрастни, държащи в ръце знаменца, на които бе отпечатан пълният текст на всеучилищния химн, изображението на тервелската икона с братятя Кирил и Методий, лика на автора на текста Стоян Михайловски и апокриф от нотния текст с музиката на Панайот Пипков.

"Върви, народе възродени!" обедини 600 малки и големи жители на Тервел



В тервелския храм "Св. Вмч. Георги Победоносец" се съхранява икона от 1862 година. На нея са изобразени светите братя Кирил и Методий, а между тях има географски глобус.

Вокална студия "Тервел" бе създадена през 2007 година чрез проект по общинска програма "Училището и читалището - естествена и безопасна среда за децата в Община Тервел". Ръководителят на вокалната студия музикалният педагог Живко Колев избра събитието "Да запеем заедно "Върви, народе възродени!" за начин, по който да отбележи 10-годишния рожден ден на ученическата музикална формация.

Отпечатани бяха брошури и знаменца – за всеки участник в събитието. Младежите от клуба за автентичен фолклор с ръководител Росица Стратиева с желание се включиха в ролята на водещи, а деветокласничката Анифе от клуба представи своето есе за Константин Кирил Философ.