Проучване: Всеки четвърти у нас дебел

Повече от една трета (38%) от гражданите в България на възраст между 14 и 60 години са с наднормено тегло.

Проучване: Всеки четвърти у нас дебел

Това показва представително изследване на МБМД сред 703 граждани на столицата, областни и други градове, проведено в периода 11 – 16.05. 2011г. по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм. 

От този проблем страда по-често силният пол – два пъти повече са засегнати мъжете (52%), в сравнение с нежната половина (25%). Всеки четвърти (26%) в проучването споделя, че има проблем с килограмите.

 

По-тревожен е фактът, че 51% от хората с наднормено тегло не смятат, че имат такъв проблем. Всеки трети (31%) в изследването твърди, че спортува като средноседмично отделя по 4 часа и 23 мин. Сред лицата, които не спортуват най-често посочваните причини са недостатъчно свободно време (50%), невъзможност за допълнителни финансови разходи (14%) и липса на близко/удобно място за спорт до дома/работното място (12%).

 

Според 86 на сто от запитаните наличието на спортни съоръжения (лостове, успоредки, уреди за спорт и др.) в градските паркове е недостатъчно. Същото се отнася и за междублоковите пространства – според 89%.

 

Почти всички (95%) в изследването определят като нужна инициативата на Българската федерация по фитнес и културизъм за изграждане на безплатни фитнес площадки на открито в страната, където ще могат ежедневно и абсолютно безплатно да спортуват деца, юноши, семейства, възрастни хора. Също толкова (94%) вярват, че тази инициатива ще бъде от полза за обществото. Всеки втори (48%) сред запитаните заявява за себе си, че би спортувал поне веднъж седмично на открито, а всеки четвърти (23%) – по-рядко.

 

С почти равни дялове твърдят същото и за членовете на тяхното семейство (съответно 45% и 21%).