Обвиненият в трафик на дрога в Чехия добричлия остава в ареста

Апелативен съд – Варна потвърди днес определение на Окръжен съд – Добрич от 20 април тази година, с което на основание Европейска заповед за арест, издадена от Република Чехия, под стража е бил задържан Радослав Михайлов от Добрич.

Обвиненият в трафик на дрога в Чехия добричлия остава в ареста

Въззивната апелативна инстанция определи като неоснователна жалбата на Михайлов срещу първоначалния арест.
Европейската заповед за арест е въз основа на решение за започване на наказателно преследване на Криминална служба за разследване – Храдец Кралове при Национална централа за борба с наркотиците в Чехия. Окръжният съд в Свитави настоява за ареста и предаването на българина, за да го изправят пред съда. Радослав е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген и задържан на 19 април в Добрич.

Европейската заповед за арест посочва, че Михайлов е обвинен в незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества и за участие в организирана престъпна група на територията на Чехия. Това престъпление се наказва там със затвор от 10 до 18 години.

На този етап от делото, съдебните инстанции в България не обсъждат по същество искането на чешката държава. Това ще стане в следващите няколко дни, когато Окръжният съд в Добрич разгледа по същество искането за екстрадицията на Радослав Михайлов в Чехия. До тогава той ще търпи мярка за неотклонение задържане под стража.