Онлайн китара: Googlе честити рождения ден на Лес Пол

Легендарният Лес Пол, който е един от изобретателите на електрическата китара, е покойник от 2009, а на 9 юни търсачката Google отбелязва рождения му ден с едно от най-оригиналните си лога – интерактивна китара, на която всеки потребител може да посвири в памет на култовия музикант.

Онлайн китара: Googlе честити рождения ден на Лес Пол
9 юни 2011 ще остане в историята на Doodle-ите (така се наричат логата, с които Google отбелязва различни световни или регионални събития на страницата си, бел. ред.) на най-голямата търсачка в света като един от най-атрактивните.

На днешния ден компанията припомня на света за легендарния джазмен и един от изобретателите на електрически китари Лес Пол. На рождения ден на Пол (1915-2009) заглавната страница на основния домейн на Google (.com) предлага на потребителите лого, на което съвсем истински може да се посвири.

Освен работата си с китари, която буквално променя света на музиката, Лес Пол е известен и с други свои експерименти като мултитракинга и аудио-ефекта tape delay, разработеното от него осемпистово записващо устройство, което предизвиква истинска сензация.

Действително обаче голямата му заслуга е електрическата китара - Пол става един от пионерите, измислили солидния корпус на инструмента и успели да намалят звуковите изкривявания, които са характерни за акустичните инструменти.

Любопитно е, че за първата си електрическа китара Пол използвал гриф от класическа „Епифон" и... жп-траверса.

Инструментът бил наречен „Цепеницата", бил дебел 10см и в крайна сметка публиката се счупила от смях при вида му. След години работа обаче Лес Пол успял да подобри китарата си дотолкова, че я превърнал в неизменна част от съвременната музика.

Днешното лого на Google вероятно ще остане сред най-известните Doodle-и заради интерактивността си. Подобен интерес предизвика Pacman-логото, което позволяваше на потребителите да поиграят култовата игра директно на страницата на търсачката.