Китайски учени създадоха ГМО крави, произвеждащи човешко мляко

Страната не ограничава прилагането на постиженията на генното инженерство в земеделието и животновъдството

Китайски учени създадоха ГМО крави, произвеждащи човешко мляко

Китайски учени създадоха генно-модифицирани (ГМО) крави, които произвеждат човешко мляко, съобщи "Скай нюз". Млякото е напълно идентично на човешкото и има същите имуностимулиращи и антибактериални свойства, както и млякото на жените, твърдят учени от китайския Аграрен университет в Пекин.

Експериментът е извършен с 300 крави. Те са създадени, като човешки гени са били инжектирани в кравешки ембриони, след което ембрионите са имплантирани в сурогатни крави. Използваната технология е аналогична на тази, с която бе създадена овцата Доли.

Млякото, получавано от ГМО кравите, все още се изследва, но ако бъде одобрено от правителството, до три години може да се появи в супермаркетите. Служителите в университетската кравеферма в Пекин вече са изпробвали новия продукт и твърдят, че той е по-сладък от кравето мляко.


Досега китайските учени са създали животни, които са резистентни на заболяването луда крава, както и добитък, даващ по-хранително месо.

Директорът на проекта, професор Ли Нин, смята, че притесненията на Запад за етиката при генното инженерство са неуместни. "По света 1.5 милиона нямат какво да ядат. Наш дълг е да развиваме науката и технологиите, а не да ги задържаме", смята Ли Нин.

Китай, за разлика от Европа, не ограничава прилагането на постиженията на генното инженерство в земеделието и животновъдството.