Планът "Плевнелиев": 1200 съборени сгради до края на годината

До момента са съборени 800 незаконни постройки, а до края на годината броят им ще достигне 1200. Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който съвместно с министъра на околната среда Нона Караджова даде пресконференция по темата на брега на язовир Искър.

Планът "Плевнелиев": 1200 съборени сгради до края на годината
Регионалният министър Росен Плевнелиев се зарече, че до края на тази година ще бъдат  съборени 1200 незаконни постройки.

Той съобщи новината на пресконференция на брега на язовир „Искър”, където също има незаконни обекти. До този момент са сринати 800 незаконни постройки. Амбицията на министъра  е да бъдат съборени още 400 до края на декември.

През м.г. са издадени общо 58 заповеди за събаряне на сгради без необходимите документи. За  целта държавата е изразходила 160 хиляди лева.

Рекордьорът по незаконни постройки си остава язовир „Ивайловград” и дори Росен Плевнелинев се пошегува, че централата на ДНСК трябва да бъде преместена там заради многобройните незаконни обекти.

Проверени са общо  53 значими язовира, като само на брега на 27 от тях всичко е било наред.

От ДНСК и министерството на регионалното развитие са доволни, че много от собствениците на незаконните постройки се съгласяват сами да ги разрушат. 
Те все пак признаха, че по-голямата част от заповедите за събаряне се обжалват в съда.

Росен Плевнелиев е доволен от партньорството на оглавяваното от него ведомство с министерството на околната среда и водите. От думите на екоминистъра Нона Караджова стана ясно, че 1100 обекта край язовирите в страната са били проверени за спазване на Закона за околната среда и водите. За 20 язовира не са констатирани нарушения. За щастие в нито един от язовирите за питейна вода не е открито нарушение.

Караджова каза, че най-често срещаните нарушения са замърсяване с битови или строителни отпадъци, създаващо проблеми за водите при дъжд, защото се създава органично замърсяване.

Другата голяма група нарушения са липса на документи за използване на водите на язовирите. Другата добра новина е, че по 8 язовира в страната е започнал процеса по изграждане на санитарно-охранителни зони.

Екоминистерството започва масирана акция по обектите по черноморското крайбрежие за екологичност и за неправомерно изпускане на води от обекти в морето.


След 20-ина дни ще бъдат готови резултатите от тази проверка. Според Караджова обаче тази година се очакват много по-малко нарушения.