Окръжен съд измени в парична гаранция мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж

Окръжен съд – Добрич, измени в парична гаранция от 2 000 лв. мярката за неотклонение на 26-годишния Георги Д. Г. от Добрич. Той е обвиняем по досъдебно производство за грабеж на британско семейство, кражби, противозаконно отнемане на моторно-превозно средство и за незаконно държане на оръжие.

Окръжен съд измени в парична гаранция мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж
Делото е образувано по молба на Георги да бъде изменена определената му от Окръжна прокуратура – Добрич, на 15.02.2010 г. мярка за неотклонение домашен арест. Преди това той е търпял в продължение на 1 година мярка за неотклонение задържане под стража.

Адвокатът на Георги пледира днес, че основният мотив за искането им е продължителният срок на търпене на двете мерки за неотклонение. Според Наказателно-процесуалния кодекс мярката за неотклонение домашен арест е идентична по тежест със задържането под стража. Адвокатът посочи законовия регламент, че взетите по отношение на обвиняем мерки за процесуална принуда се отменят от прокурора след изтичане на повече от 2 години от привличането в случаите на тежко престъпление. Подзащитният му не се е отклонявал и не е нарушавал режима на домашния арест. През този период обаче той не е могъл да работи, затова няма средства да внесе парична гаранция. С тези аргументи защитникът поиска на Георги да бъде определена мярка за неотклонение подписка.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че не е изтекъл законовият срок за задържане, защото почти година делото срещу Георги е било в съда и този период е извън срока на задържане по досъдебното производство. Прокурорът обаче намира, че предвид цялата продължителност на делото – от декември 2008 г. досега, може да се измени мярката за неотклонение на обвиняемия. Държавният обвинител се противопостави на искането да бъде определена мярка за неотклонение подписка, предвид тежките обвинения, за които е привлечен да отговаря Георги. Прокурорът поиска да му бъде наложена парична гаранция, която да го стимулира да я спазва и да се явява по делото.

В последната си дума Георги помоли съда за подписка, за да може да се издържа, след като 3 години не е работил.

Окръжен съд – Добрич, прецени, че е изтекъл достатъчно дълъг период на търпене на наложената на Георги Г. мярка за неотклонение домашен арест и следва тя да бъде изменена. Съдебният състав намира, че поисканата мярка за неотклонение подписка е твърде лека и с оглед на тежестта на повдигнатите срещу него обвинения, трябва да му бъде определена парична гаранция в размер на 2000 лв. Съдът даде 7-дневен срок за внасяне на сумата.

Съдебният акт може да бъде обжалван или протестиран в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Варна. Делото там е насрочено за разглеждане на 14.06.2011 г.