Добър ден, обединение, любов

Тези думи избра да напише кметът Йордан Йорданов на Европейския ден на езиците. Трябва да сме горди, че българският език е толкова необятен и толкова добре описва всичко оново, което искаме да изкажем, смята той.

Добър ден, обединение, любов



26 септември е Европейският ден на езиците. Той бе отбелязан във фоайето на Висше училище по мениджмънт в Добрич с интересно събитие, наречено "На различни езици с широко сърце" и организирано от Висше училище по мениджмънт, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" и Народно читалище "Йордан Йовков - 1870".


Гости на езиковото ателие бяха кметът на град Добрич Йордан Йорданов и общинският съветник Герман Германов.


Българският език е един от най-древните в цял свят, трябва да сме горди, че той е толкова необятен и толкова добре описва всичко оново, което искаме да изкажем, заяви Йордан Йорданов. Той отбеляза, че нашият език е един от официалните в Европейския съюз. Кметът на Добрич е следвал и работил в САЩ и владее перфектно английски, а сега изучава испански.

Герман Германов пък си служи свободно с унгарския. Той е завършил висшето си образование в Унгария. Заминава за там без да знае нито дума на местния език, но за една учебна година го е научил на ниво. Ученето на чужди езици е много важно, но най-важно е преди това да научите българския език, посъветва учениците Герман Германов. Няма начин да научим който и да е чужд език, ако не познаваме достатъчно добре и в основи майчиния си български език, смята общинският съветник.


Кметът на Добрич Йордан Йорданов написа на таблото "Добър ден", "обединение", "любов", "Довиждане" и "До нови срещи", а Герман Германов ги преведе на унгарски.


Чуждестранни студенти от Висше училище по мениджмънт, ученици от ПГТП "Райко Цончев", преподаватели и граждани с различен майчин език написаха на родните си езици и на езиците, които владеят "милосърдие", "взаимопомощ", "сърдечност" и други думи на десетки езици.


Във фоайето на Висше училище по мениджмънт в Добрич е подредена и изложба-базар, приходите от която ще бъдат в полза на фондация "Малки ангели", подкрепяща деца с онкологични заболявания и техните семейства. Експонатите са изработени от нейни доброволци или са предоставени от дарители.