Идва нов клас компютри - ултрабук

По-леки и компактни, но достатъчно мощни

Идва нов клас компютри - ултрабук

Intel възнамерява да въведе нов клас компютри на пазара - ултрабук, съобщи изпълнителният вицепрезидент на компанията Сийн Малони по време на изложението Computex в Тайван.

Ултрабук ще се нарича ноутбук, чиято дебелина не превишава 20 мм. Този тип компютри ще са по-леки и по-удобни в сравнение с днешните лаптопи, твърди intel.

Фактически, ултрабукът представлява ноутбук от ново поколение. Той има същата изчислителна мощ, но е по-компактен и лек.



 

Intel ще налага новите компютри на три етапа. Първата вълна ултрабуци ще използва настоящото поколение процесори Intel Core.

Вторият етап е планиран за първата половина на 2012 година, когато ще се появят ултрабуци с мобилни процесори от следващо поколение Ivy Bridge, които използват 3D-транзистори.

Третият етап, планиран за 2013 година, е свързан с преход към процесори с архитектура Haswell. Тези чипове ще консумират два пъти по-малко енергия в сравнение с настоящото поколение процесори на Intel.

Думата „ултрабук" (Ultrabook) е регистрирана търговска марка на Intel. Тя ще се използва като нарицателно за новия клас компютри, но други производители няма да могат да я използват като име на продуктите си.

Първият ултрабук компютър е моделът UX21 на Asus, който дебютира на Computex в тайванската столица Тайпе.