Сливат "Дора Габе" и "Любен Каравелов"

За 15 години учениците в СОУ "Дора Габе" - Добрич са намалели с 500. За втора поредна година няма нито един желаещ да постъпи в първи клас.

Сливат "Дора Габе" и "Любен Каравелов"

Общинският съвет на Добрич даде съгласие да се отправи предложение до мининистъра на образованието и науката за сливане на СОУ "Дора Габе" и СОУ "Любен Каравелов" от 1 септември тази година. Местният парламент реши освободените сграда и имоти на СОУ "Дора Габе" да се използват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности.



Предложението бе внесено от заместник-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя отбеляза, че през последните години броят на учениците в СОУ "Дора Габе" постоянно намалява - от 640 в 30 паралалеки през 2001/2002 г. до 142 в 10 паралелки през последната учебна година. 77 000 лева щяха да бъдат необходими на общината за дофинансиране при очаквания брой деца за следващата учебна година.

Капацитетът на СОУ "Любен Каравелов" позволява да бъдат приети учениците от СОУ "Дора Габе". Съществува възможност за пренасочване и в СОУ "Климент Охридски", ОУ "Хан Аспарух" и други училища в Добрич.

Работещите в училище "Дора Габе" са 26 човека - 20 от тях педагогически персонал и 6 - непедагогически. От общинска администрация поеха ангажимент да съдействат на всички учители да преминат на работа в други училища в града.

Точно наполвина е паднал броят на учениците в Добрич за 18 години - от 1998-ма до днес.