Празничната програма на 24 май в Добрич

Община град Добрич призовава да издигнем българското знаме пред домовете си, за да пребъде българското слово, да помним своя род и език и да се наричаме с гордост българи!

Празничната програма на 24 май в Добрич

Тържествата за Деня на славянската писменост, българската просвета и култура ще започнат на 24 май от 9.00 часа с празнична литургия в храм “Свети Георги”. Ще бъде отслужен благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий.

 

Кметът на Добрич Детелина Николова ще открие тържествата от 10 часа на площад “Свобода” с участието на фолклорна танцова студия “Добруджа”, ансамбъл „Сборенка”, Зонална танцова формация „Алексия”, Сборен духов оркестър, детски хор „Маестро Захари Медникаров” и деца от детските градини.

 

Традиционното празнично шествие, което ще премине през централната улица на Добрич ще бъде водено от 100 годишна икона на светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, педагози, културни дейци и висши учебни заведения.

 

Над 3700 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 748 деца. Ще бъде възпроизведен ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2010/2011 на випуск 2011/2012 година.

 

Празникът ще продължи с художествена програма от 11.00 часа на новата естрада на площад „Свобода” с участието на ансамблите „Добротица” и „Сборенка”.

 

От 11.30 часа на младежката площадка в Градския парк Професионален фолклорен ансамбъл „Добружда” ще поздрави всички с празника на духовността и българската традиция.

 

Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с Празнично хоро с оркестър „Бисери” и театрална студия „Зорница” при Народно читалище „Йордан Йовков”. 

 

Празникът ще бъде закрит с концерт от 18.00 часа на новата естрада с изпълнения от студио за поп-рок певци “Сарандев” при Младежки център, Хип – хоп формация “NNS CREW”, танцов комплекс „Алексия – Изида” и квинтет „Новите”.

 

В дните, посветени на 24 май от 10 до 20 часа Община град Добрич организира 2 празнични базара. Пред храм “Свети Георги” ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци. В Градския парк от 22 до 24 май ще бъдат разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговския базар.