Windows 7 с по-малко вируси

Компанията Microsoft излезе с доклад, че Нивото на заразяване при по-новите операционни системи на Microsoft е значително по-ниско.

Windows 7 с по-малко вируси

Windows 7 е между четири и пет пъти по-малко уязвим на зловредни атаки от Windows XP. Като цяло, проучването показва, че нивото на заразяване при по-новите операционни системи на Microsoft, с последните сервизни пакети, е доста по-ниско, отколкото при по-старите версии, пише CNET News. 

Докладът дава на Windows 7 и Windows Server 2008 R2 най-високите оценки за сигурност. Ако погледнем броя на заразяванията на 1000 компютри, при 64-битовата Windows 7 той е 2,5, а при 32-битовата версия е 3,8.

Windows XP SP3 се оказва с 15,9 инфекции на 1000 компютъра, докато XP SP2 е с най-високото ниво - 19,3.

Цялата тази статистика показва, че Windows 7 е с около четири-пет пъти по-сигурен от XP. Нивото на заразяване при Windows Vista е значително по-ниско от това при XP, но все пак е два пъти по-голямо, в сравнение с операционната система Windows 7. Ако се погледне още по задълбочено, 64-битовите версии на Windows 7 и Windows Vista са по-сигурни от аналогичните 32-битови издания.

 

Първо, 64-битовите варианти на двете операционни системи могат да допаднат на потребители, които са технически по-грамотни, особено на онези, които знаят как да обезопасят компютрите си. И второ, те имат функция, наречена Kernel Patch Protection, която предпазва Windows ядрото от неоторизиран достъп. Ако се анализират сървърните системи, то Windows Server 2003, която се предлага в 32-битов и 64-битов вариант, има 5,8 инфекции на 1000 компютъра. Windows Server 2008 R2, която е представена само с 64-битова версия, има 3,6 инфекции.

 

Дупките в сигурността на приложенията представляват голяма част от уязвимостите през миналата година, според Microsoft. Общият брой на пробивите при приложенията все пак е намалял с 22,2% от 2009 г. насам. Уязвимостта на Java обаче се е повишила драматично през третото тримесечие на миналата година, като надминава всички други категории, съобщава докладът.