Драгомил Георгиев: Необходима е и общинска политика в образованието

Млади учители и директори, нови младежки центрове и нов начин на финансиране на училищата и маломерните паралелки са основните акценти в програмата на ПП АТАКА по отношение на образованието в град Добрич.

Драгомил Георгиев: Необходима е и общинска политика в образованието

Драгомил Георгиев е представител на гражданската квота в листата за общински съветници на ПП АТАКА. Той е на 60 години, дългогодишен учител по Български език и литература в ЕГ "Гео Милев", член на Сдружението на писателите в Добрич, той е сред учредителите на вестника за култура „Антимовски хан”, който от 2009 г. прерасна в национално списание. Автор е на книги, сборници и учебна помощна литература. Носител е на много награди, като най-високата е „Неофит Рилски” на МОН.



Проблемите на образованието в Добрич са сходни с тези в цялата страна - образованието буксува от много години, дръпна много назад, в него няма нищо свежо, нищо различно, смята Драгомил Георгиев. Това съвпадна с мандатите на досегашното управление - неща, които бяхме отвоювали в Добрич, бавно и постепенно отмряха и образованието ни стана стандартно, безинтересно и не предлага нищо ново на младите хора на Добрич, добави той. Драгомил Георгиев посочи какви са основните грешки, допуснати в нашия град - намаления прием в Езикова гимназия от 7 на 6 паралелки, при положение, че Добрич е на 30 км. от туристите по морето; заключените училища през лятото - вместо в дворовете и салоните им да спортуват деца, младежи и възсрастни; училищният спортен календар на Добрич - например турнирът по баскетбол протича в рамките само на 2 дни, като отборите имат по 3 мача на ден. Това го няма никъде по света, много по-добре би било училищните тимове да играят по една среща от 19.30 часа, за да могат да дойдат да ги гледат и подкрепят техните приятели, родители, баби и дядовци, коментира Драгомил Георгиев.

Освен държавна, е необходима и общинска политика в образованието, реализирана от инициативен кметски екип, категоричен е Драгомил Георгиев.

Ние сме против сегашната формула за разпределение на средствата за училищата - 80% за всички и 20% резерв, който през декември отива само за малките училища, заяви кандидатът от листата на АТАКА. Според него много по-удачен вариант е 90+10%.

След като маломерните паралелки бъдат разрешени от общинския съвет, следва те да бъдат дофинансирани от общинския бюджет, смята Драгомил Георгиев. Според него средства за това има - годишният бюджет на Община Добрич трябва да се разпределя според приоритетите, а образованието трябва да бъде един от водещите.

Както има пенсионерски клуб във всеки квартал, така навсякъде трябва да има и младежки центрове за спортни и творчески дейности, а не както сега да е само един, заяви Драгомил Георгиев.

Сред идеите на ПП АТАКА по отношение на образованието в Добрич е създаването на център за обучение на кадри за туризма. В него например може да се предлага обучение по румънски език, обясни Драгомил Георгиев.

Много млади хора в управлението и в българското училище е философията на ПП АТАКА. Необоходими са млади директори и учители и това ще бъде част от общинската политика на АТАКА в Добрич, заяви Драгомил Георгиев. Партията има сходна стратегия и по отношение на здравеопазването в Добрич - привиличане и задържане на млади медицински кадри в града.

Учителите, навършили възраст за пенсия, трябва повече да не заемат длъжността, а да дадат път на младите си колеги, заяви Драгомил Георгиев. Според него младият учител е по-близо до учениците, знае как да говори на техния език и да привлече вниманието им.

Сега образованието отблъсква децата - по 5 контролни на седмици, класни, входящо и изходящо изпитване. Децата са подложени на излишен стрес. Увеличават се тежките заболяванията сред учениците, а вина за това има и училището, коментира Драгомил Георгиев. 21-ви век е времето на усмивката, на радостта, на масовия спорт, а не нормативите, времето на училище-мъчилище е отминало, заяви той.

По 30-40 ученици, и то най-силните, напускат едно добричко училище на година, защото семействата им мигрират към по-голям град, съобщи Драгомил Георгиев. Не може само да се констатира от общината, че това е световна тенденция, а е нужна добруджанска политика - нови работни места, работеща икономика, повече хора в Добрич, за да запазим учениците в нашия град и да не се налага закриването на училища, заяви кандидатът от листата на ПП АТАКА. Сградите на трите закрити училища в града стоят празни, вместо да се използват за нов младежки център или дом за стари хора, коментира Драгомил Геогиев.

Ако АТАКА спечели местните избори в Добрич, в рамките на мандата общината ще изгради поне два открити плувни басейна, добави Драгомил Георгиев.

Той обясни защо смята Атанас Атанасов за най-подходящия следващ кмет на Добрич: "Винаги съм смятал, че управлението на една община е като управлението на едно семейство - както е важно да има глава на семейството, така кметът трябва да е добър стопанин като Атанас Атанасов. Той се е доказал като такъв, чрез бизнеса, политиката по отношение на работни места и разширяване на дейността. Затова аз съм категорично зад него. В негово лице Добрич ще има кмет, който може да създава условия за 100 нови работни места на година. Той е инициативен човек, той няма да чака инвеститорите да дойдат сами, а с екипа си ще ги търси, за да може да тръгне икономиката на Добрич."

За да подкрепите идеите на Драгомил Георгиев и АТАКА, гласувайте с номер 10 в бюлетините на местните избори в Добрич.