От днес ще изплащат близо 90 млн. лв. субсидии за добитък

Фонд „Земеделие“ започва изплащането на субсидии за подпомагане на сектор „Животновъдство“, става ясно от официалният сайт на Министерството на земеделието и храните.

От днес ще изплащат близо 90 млн. лв. субсидии за добитък

Повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави, над 14 000 собственици на кози и овце, както и 239 фермери, които  гледат биволи, ще получат подпомагане по схемите за обвързана подкрепа. Право на субсидии по схемите имат фермери, които са регистрирани като земеделски производители съгласно чл. 7 от ЗПЗП.



 Окончателният размер на ставките е както следва: 

257 лв . на животно по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници ставката е 252 лв. на животно, а за овце-майки и/или кози-майки – 90 лв. 

За животни под селекционен контрол, подпомагането за млечни крави и/или месодайни крави е 378 лв., а за овце-майки и/или кози-майки – 68 лв. По Схемата за обвързано подпомагане за биволи помощта е в размер на 509 лв. за глава.

От днес (19 октомври) до 23-ти започва изплащането на 70% от субсидиите, а другите 30 % ще се изплатят през месец декември. Общата сума, която ще получат фермерите, е около 90 млн. лв.