Очакват 10% ръст на нощувките по морето

10% ръст на приходите от нощувки се очаква да бъде регистриран през летния туристически сезон по родното Черноморие.

Очакват 10% ръст на нощувките по морето
Такава прогноза направиха от икономическото министерство по време на пресконференция в Несебър, в която участваха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, Мария Иванова от дирекция „Туристическа политика" в МИЕТ, директорът на бургаското летище.

По данни на НСИ приходите от нощувки през сезон 2010 г. са били близо 296 млн. лв. През тази година МИЕТ очаква ръст от 12% от чуждестранните туристи и 5-6% - от българските.

Експертите очакват повишаване броя на туристите, като се запазват основните генериращи пазари за летен туризъм. Ранните записвания за летен сезон 2011 на българските туристи са увеличени с 15% спрямо 2010 г.

Летище Бургас също прогнозира повишение на пътниците с 5-10% през лятото на 2011 г., което се дължи на очаквания увеличен брой на пътници от Русия и Израел.

За сигурността на туристите през лятото в курортите ще бъдат командировани полицейски служители, стана ясно още по време на пресконференцията. Заради тенденцията за ръст на пасажерите на морските кораби от 1 април е разкрит временен граничен пункт при Морска гара Несебър.