Аню Ангелов: Бъдете много бдителни

Министърът на отбраната Аню Ангелов предупреди, че трябва да се вземат всички предпазни мерки заради повишената опасност от терористични атаки след смъртта на Осама бин Ладен.

Аню Ангелов: Бъдете много бдителни
"Естествено много трудно е предвидим какъвто и да е било терористичен акт от гледна точка на това къде, кога, с какви възможности ще се осъществи. Аз съм сигурен, че ще вземат необходимите мерки, но българските граждани трябва да бъдат много бдителни", заяви Ангелов.

Министърът на отбраната изрази увереност, че МВР ще вземе всички необходими мерки по отношение на защитата на стратегическите обекти в страната.

Министърът посочи, че сред военните в контингента ни в Афганистан няма особено напрежение след вчерашните събития, но единият от пунктовете е усилен с още едно отделение от хора.

Ангелов обясни, че степента на бойна готовност за над 600 – те български бойци в операцията ISAF е увеличена още преди самото убийство на Осама Бин Ладен.

По отношение на ефекта от ликвидирането на Осама Ангелов коментира, че не би трябвало да се противопоставят двете тези, които се дискутират в момента –тероризмът да е отслабен след смъртта на лидера на АЛ Кайда и тази, че в резултат на нея организации като Ал Кайда ще се мобилизират.

"Мисля, че това са два процеса, които текат паралелно. От една страна естествено, когато главата на една такава организация е отстранена ще намалеят определено и техните възможности. Още повече, че Осама Бин Ладен е един от най – богатите хора в света и финансираше самите актове. Но от друга страна самата организация на Ал Кайда е на базата на такива спящи клетки, в които по някой път се вземат самостоятелни решени. Така че тези два процеса не трябва да се противопоставят, според мен и двата процеса ще имат място", коментира Аню Ангелов.