Наближава разгадаването на тайната на Джокондата

Днес на територията на бившия манастир св. Урсула в Италия започват разкопки. Археолозите ще търсят останките на Лиза Герардини дел Джокондо - местна аристократка, починала преди около 500 години. Според една от версиите, именно нея е изобразил Леонардо да Винчи в прочутата си картина Мона Лиза.

Наближава разгадаването на тайната на Джокондата

Ако бъде намерен гробът на тази жена, то би могло да се провери това предположение. Учените се надяват да възстановят по останките външния облик на Лиза. Най - надеждното средство да бъде открит гроба е т.нар. георадар. Устройството „вижда" под бетона всички празнини и предмети на дълбочина от три метра.

 

Според проф. Винчети се търси 63 - годишна жена, починала през 1542 година. Преди три години, във флорентинските архиви са намерили следа. В онези години телата на всички починали са били полагани в криптата под олтара. Ако бъдат открити човешки останки веднага ще стане ясно дали е Лиза или не - учените имат ДНК проби на двете деца на Лиза Герардини. Дори и намирането на една кост ще бъде успех, но професорът се надява да намери целия череп. Без него не може да се установи портретно сходство.

 

Днес има много версии за това кой е изобразен на знаменитата Джоконда. Сред кандидатите е моделът Изабела Арагонска, според друга теория това е самият да Винчи, а според проф. Винчети, портретът е на любимецът на художника - младият помощник Салаи.

 

Това, че останките на Мона Лиза дел Джокондо са именно в този манастир е много прясна версия. Смята се, че преди смъртта си тя е боледувала много и децата й са я завели в този манастир, за да бъде гледана от монахините. Тук тя и починала. През трите дни, които им предстоят, учените ще изследват както празнините под църквата, така и двата вътрешни двора.

 

Ако версията не се потвърди, учените имат намерени да продължат търсенията си. Гробът на самия художник все още не е отворен и те планират да се заемат с неговата ексхумация.