Изложба на преподаватели от Университета в Муула

Благодарение на сътрудничеството между университета в Муула, Турция и Висше училище Международен колеж, преподаватели по изобразително изкуство от Турския университет ще представят творбите си на изложба в Художествената галерия в Добрич от 26 до 29 април включително.

Изложба на преподаватели от Университета в Муула

Откриването на изложбата ще се състои на 26 април, от 16:00 часа, а темата е „Турско-Българско междууниверситетско сътрудничество, Турска фолклорна музика”.


 

Изложбата ще включва 49 творби – живопис, традиционни Ебру творби и традиционни миниатюри.
Ебру е техника на рисуване в сгъстена вода, на повърхността на която се нанасят пигменти, след което се прави отпечатък върху хартия. Материалите, които се използват, са изцяло естествени - водата се сгъстява с растителна смола, а боите са най-често от растителни пигментни материали.


Ебру води началото си от Анатолия, централна Азия, от където произлиза и името на този вид изкуство.  В края на 16-ти век, търговци, дипломати и пътешественици, които посещавали Турция, пренесли Ебру в Европа и го нарекли „Турска хартия”.

Турското миниатюрно изкуство от Османски период също заема важна роля в историята на Ислямското изобразително изкуство, което просъществувало в периода 15-ти – 19-ти век. Всички, които се интересуват от изобразително изкуство или просто искат да се запознаят с уникалните творби, са поканени да присъстват на събитието.