Спешна законодателна промяна за автономност ще спаси Добруджанския земеделски институт

Народният представител от БСП от Добричка област проф. Светла Бъчварова разговаря с председателя на организацията на КНСБ в Добруджанския земеделски институт - Ген. Тошево Елена Колева.

Спешна законодателна промяна за автономност ще спаси Добруджанския земеделски институт

Проф. Бъчварова, заяви след срещата, че решението на проблема е да се изпълни постановлението на МС за  Селскостопанската академия и парите й да се възстановят. „Към момента бюджетът, който е предоставен на академията за т.г.,  е намален с 3 млн. лв. Затова заплатите са намалени и не се плащат в институтите на сто процента” – добави тя.



Централното управление на Селскостопанската академия и Управителният й съвет би трябвало да си преразгледат съкращенията по места, защото има резерви и в други институти на научното звено – смята Бъчварова, която е била председател на академията. „Трябва да се преценява според приноса на институтите. Добруджанският земеделски институт осигурява най-голям приход в цялата система, а при сегашната ситуация той няма да може да изпълни нито един от договорите, част от които са международни, заради съкращенията. Това е фатално за дейността му” – категорична е Бъчварова.

Според нея, много спешно, с промяна в Закона за Селскостопанска академия може да се осигури автономност, както са Българската академия на науките и висшите учебни заведения, в частта за финансиране. „В предишния парламент имаше готов проект за това, при това в спешен порядък, но не стигна времето, за да се гласува“ – добави депутатът.

„А ако трябва да се говори за концепция за развитието на Селскостопанската академия, трябва да се чуе мнението на всички институти и едва тогава да се отива към промени” – смята Бъчварова.