Кристалина Георгиева открива изложба за прадядо си в Добрич

На 11 май 2015 г. от 11 часа в зала „Възраждане” в Художествената галерия на откриване на изложба „Посланията на паметта. Иван Кършовски - между сабята и перото”. Организатори са Община град Добрич, РИМ – Добрич и Музей на Възраждането „Иларион Макариополски” – град Елена.

Кристалина Георгиева открива изложба за прадядо си в Добрич

На 11 май тази година се навършват 155 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий в Добрич. Това честване се свързва и с църквата “Св. Троица”, към която през 1859 година се открива и първата в Добрич специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия ХХ в. През десетилетията тази сграда е била не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите. Пръв учител в новото училище е Иван Кършовски.



Той остава в града ни само една година, но за това кратко време успява да издигне образованието ни на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение, годишните изпити и честването на празника на светите братя Кирил и Методий – 11 май. Самият Иван Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското възраждане. Той е просветител, участник в борбата за самостоятелна българска църква, виден революционер и един от строителите на съвременна България.

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева е правнучка на Иван Кършовски. Припомняме, че тя ще присъства на откриването на изложбата в Добрич.