Синдикалистите от ДЗИ заплашиха с блокада на международен път

Протестът е срещу масовите уволнения, които предстоят в Добруджанския земеделски институт

Синдикалистите от ДЗИ заплашиха с блокада на международен път

Следващата седмица работещите в института ще блокират за 2 часа пътя Добрич – Кардам, при разклона за ДЗИ, съобщи председателят на синдикалната организация на КНСБ там Елена Колева. Те настояват за спазване на закона, според който съкращенията в структурата на Селскостопанска академия (ССА) трябва да са 10%, докато в ДЗИ те са 16%.



В централното управление не е съкратен нито един служител, а в научни звена, като софийските, където няма производство, се редуцират само незаети щатове, каза Колева. Тя подчерта, че ДЗИ носи приходи в бюджета на МЗХ, като само от началото на годината е внесъл 1,2 млн. лв. приходи, а не е получил нито лев за производствени разходи. Нещо повече – заплатите за миналия месец са изплатени на 70%. Възнагражденията не са актуализирани от 2008 г., въпреки, че средната работна заплата е около 530 лв. Най-много получава професорът – 800 лв.

Синдикалистите настояват парламентът да приеме нов закон за ССА, като ДЗИ получи самостоятелност, защото доказано може да се самоиздържа.

Те са изпратили отворено писмо до президента, премиера, председателя на комисията по земеделие в НС, аграрния министър, председателя на ССА и областния управител на Добрич.

По закона за насърчаване на заетостта институтът трябва да премине към масови уволнения, тъй като надхвърля 10% от числения състав на заетите, уточни регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Справедливостта, за която настояват научните работници е всички институти в ССА да преминат към 10%-но уволнение. Така в ДЗИ ще бъдат съкратени 28, а не 45 места. Новото щатно разписание трябва да влезе в сила от 1 юни.

Елена Колева заяви, че очаква подкрепа от добричките депутати за основния селекционен център на страната за зърнено-житни култури – ДЗИ Ген. Тошево.