„Правда”: Наистина ли Ванга е предсказала края на света?

В последно време журналисти и изследователи намират все нови и нови потвърждения на това, че в скоро време ни очаква края на света. Като авторитетен източник се сочи знаменитата българска пророчица Ванга, а също така и „нейните наследници".

„Правда”: Наистина ли Ванга е предсказала края на света?

Но може ли да се говори за наследство в такива ситуации? И въобще - какво именно е предсказала Ванга?, задава въпроси днес в голяма статия руският вестник „Правда". 

Откъде тръгнаха слуховете за „наследниците на баба Ванга?" Работата е там, че още през 1996 година, малко преди смъртта си Ванга била казала, че душата й ще се всели в 10-годишно момиче. От този момент медиите продължават да търсят и да намират такива „наследници".

 

Една от тях е Вили Гетова, родена в България, друга живее във Франция и се казва Патрисия Люмо. Като истинската пророчица и тя е сляпа и притежава ясновидска дарба. По странно съвпадение тя е изгубила зрението си месец след кончината на Ванга... Но и преди пророчицата в света е имало хора с ясновидски способности- Нострадамус, Авел, Матрона Московская.

 

И така, кой кого е наследил? И все пак, дарбата не се наследява, ти се раждаш с нея. Дори племенницата на Ванга Красимира Стоянова в книгата си не потвърждава информацията, че леля й е предала някому своя дар. Всъщност, няма никакви конкретни пророчества на Ванга за земетресенията в Япония и още повече за един предстоящ апокалипсис. Междувременно, социологът Величко Добрянов издаде книга, в която е направен внимателен анализ на предсказанията на великата ясновидка. От 99 съобщения, анализирани от него, 43 напълно съответствали на истината, 43 изглеждали двусмислени и само 12 се оказали абсолютно неверни.

 

По такъв начин „точните попадения" са около 70%. Ванга конкретно е предсказала, че човечеството го очакват страшни болести, глад и липса на вода, което не е учудващо при сегашните екологични условия, коментира изданието. Постепенно от лицето на Земята ще изчезнал много растения и животни, но радиацията няма да има нищо общо с това. И още едно пророчество: "През 2018 година влаковете ще летят със слънце, добивът на нефт ще се прекрати, Земята ще си почива". Но нито дума няма за Апокалипсис.


Кому са нужни тежи страшни предсказания? Преди всичко на онези, чийто хляб е в евтините сензации. А името на Ванга и за тези, които се наричат нейни „наследници" и за жълтата преса, е много удобно.