Засилен интерес към тазгодишното издание "Пчеломания"

Изп. директор на "Добрички панаир" АД Зведелина Иванова приветства гостите на 12-то специализирано изложение „Пчеломания“, което тази година събра около 70 производители и дистрибутори на пчеларски инвентар, продукти и препарати, от страната и чужбина.

Засилен интерес към тазгодишното издание "Пчеломания"



„Тук е мястото да научите как да направите бизнеса си по-производителен, доходите по-големи, продукцията – по-качествена. Тук са хората, с които да споделите проблеми и идеи, и да получите професионален опит“, заяви на откриването зам.-кметът на Добрич Иван Колев.


Зам.-областният управител Ивайло Манушев припомни, че в Добруджа се произвежда 35% от българския мед, а Добрич е притегателен център за този бранш.


Сред гостите на събитието, който също приветства присъстващите, беше 95-годишният Божидар Лолов – бивш директор на стопанството за пчели – майки в Тервел. Въпреки, че е юрист по професия, Лолов е посветил живота си на пчеларството и има десетки последователи и ученици.


През 2013 г. произведеният в страната мед е 10 065 тона, от които за 10 месеца са изнесени 7 912 тона, основно в ЕС, стана ясно от поздравителен адрес от министъра на земеделието и храните Десислава Танева до „Пчеломания“. Медът е продукт, към който има най-висок интерес за реализиране чрез директни продажби до краен потребител, се подчертава в писмото.


През изтеклата 2014 г. основен инструмент за подпомагане на сектора бяха мерките националната програма по пчеларство. Общият бюджет за периода 2014 – 2018-та г. е 13 304 650 лв., 50% от които от националния бюджет. Само за 2014-та по програмата е осигурен финансов ресурс от 4 436 000, сключени са 1562 договора за над 4 570 000 лв. – изплатени са над 3 315 000 лв. досега.


Лентата на изложението прерязаха Звезделина Иванова и Иван Колев.