Искат въвеждане на информационна система срещу отравянето на пчелите

Миналата година беше тежка за пчеларството, заради дъжда, но през настоящата не се очакват толкова валежи и се очертава да е добра, заяви Росимир Матеев – председател на Конфедерацията на българските пчелари.

Искат въвеждане на информационна система срещу отравянето на пчелите



Росимир Матеев – председател на Конфедерацията на българските пчелари

В отделни региони е наблюдавана висока смъртност при пчелите от вароатоза и нозематоза. През 2014 г. средният добив за силните райони, като Добруджа са 35 кг. от кошер, а за слабите – 7-8 кг., т.е. 50% от обичайното производство. 

Изпълнението на националната програма за пчеларство е спаднала и сумите по нея в последните години са редуцирани, сподели зам. председателят на КБП Иван Кожухаров  - ако през 2009 г. изпълнението е било над 90%, то сега е около 70%. Основната причина е липсата на производство на майки – отводки в страната, а оттам – не могат да се реализират проектите. Регистрирана е нова развъдна организация за решаване на проблема, тече процедура за признаването й в МЗХ. 

Основните проблеми на пчеларите остават отравянето на пчелите от арендаторите, кражбите на пчелните семейства и зимната смъртност.


Иван Кожухаров - зам.-председател на КБП

Да се въведе информационна система, чрез която ще се известяват с СМС и имейл пчеларите, които имат кошери в 3-километровата зона на блока, който се пръска, искат от КБП. Идеята е арендаторът, който ще обработва посевите, да въведе информация за това две седмици по-рано и чрез GPS – засичане на конкретния терен, да бъдат уведомявани автоматично хората, чиито пчелини попадат в територията на третиране. Така ще се избегне максимално човешкия фактор: препредаването от фермер на кмет и т.н. 

На пръстите на едната ръка се броят осъдените арендатори, довели до унищожаване на пчели, чрез пръскане. Причината е, че в Закона за растителна защита не е прието условието за проследяемост при ползването на препаратите. Най-много отровени пчелни семейства има в Добруджа.