Писанчев и Лазаров подадоха оставки; Рецидивист убил Вероника за 80 лв.

Първанов подаде оставка като лидер, но пак би се кандидатирал; Белградският висш съд екстрадира Цветан Василев

Писанчев и Лазаров подадоха оставки; Рецидивист убил Вероника за 80 лв.

Монитор

Писанчев и Лазаров подадоха оставки

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подадоха вчера оставки. Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от двамата да освободят постовете въпреки добрите отзиви за работата им. Решението на министър-председателя беше предшествано от оставката на МВР шефа Веселин Вучков, което съвпадна с визитите на директора на ФБР Джеймс Коми и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Вучков я подаде на заседанието на кабинета в сряда, а като свой мотив изтъкна несъгласието на правната дирекция в МС за стартиране след промените в Закона за МВР на процедури по избор на нови ръководства на ДАНС и агенцията за СРС-тата ДАТО, както и за нов главен секретар на силовото министерство. Борисов, който не скри гнева си и прие оставката на Вучков светкавично, заяви от своя страна, че това са „ченгеджийски номера" и „свещени крави" няма.

Сега

Първанов подаде оставка като лидер, но пак би се кандидатирал

Георги Първанов вече е председател на АБВ в оставка до избора на нов лидер, който трябва да се състои на националната конференция на партията на 26 април. Това стана ясно след 3-часово заседание на Националния съвет на партията. Изборът ще бъде направен от всички членове и симпатизанти на партията, но тепърва ще се уточняват правилата за това. Според информация от кухнята на АБВ вероятно става дума за първичен вот, който използва преди време СДС, за да определи своя лидер. Засега няма номинации, но ако отново бъде издигнат, Първанов потвърди, че ще приеме да се състезава.
На вчерашното заседание са обсъдени и коалиционните отношения. "Има негативна тенденция между партиите в коалицията. Обезценява се партньорството и затова споразумението между ГЕРБ и АБВ е замразено до доказателства за промяна в отношенията", коментира Първанов.

Дума

Белградският висш съд екстрадира Цветан Василев

Висшият съд в Белград е взел решение, че има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Това е потвърдил източник от съда пред БНР.
Очаква се решение и от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на Белградския висш съд.
Василев е със задочно обвинение за присвояването на близо 206 милиона лева от КТБ. На 20 юни 2014 г. БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка, след като тя изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на сръбската полиция в Белград на 16 септември 2014 г., след като беше обявен за издирване от Интерпол. Сръбският съд му наложи мярка "подписка" и отне международния му паспорт. Два дни след като се предаде в сръбската столица, българските власти изпратиха официално искане за екстрадицията му.

24 Часа

До живот ще лежи Атанаска, която удуши малката Алекс

До живот зад решетките ще лежи Атанаска Георгиева за убийството на малката Александра Тодорова от Поморие, реши окръжният съд в Бургас. Преди това държавното обвинение и защитата заеха двете възможно най-крайни позиции - затвор до живот без право на замяна и пълно оправдаване.

Детето изчезна следобед на 10 април, след около 24 часа бе намерено задушено с две найлонови торбички и скрито под матрак на легло на метри от дома си - в таванско помещение във вх. А на бл. 31 в кв. "Свобода" в Поморие. Семейството живее етаж по-долу. Задържана и обвинена за престъплението бе тогавашната обитателка на тавана - 39-годишната Атанаска Георгиева.

Труд

Рецидивистът Илиян Здравков убил Вероника за 80 лв.

Полицията залови убиеца на студентката Вероника Здравкова. Това стана вчера по време на отсрочката, която премиерът Бойко Борисов даде на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да си свърши работата по случая във Велико Търново, преди да приеме оставката му.

Зад решетките е 40-годишният рецидивист Илиян Здравков. Той е арестуван около 3 часа през нощта в петък в дома му в квартал "Калтинец" в Горна Оряховица. При последвалите разпити злодеят направил пълни самопризнания. По обяд вчера Окръжната прокуратура му повдигна обвинение за умишлено убийство.

Дума

Хората с ниски пенсии ще получат по 40 лв. за Великден

По 40 лв. ще получат хората с пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, чиито размер за април 2015 г. е до 286 лв. включително. Това ще обхване пенсионерите с месечни доходи до определената линия на бедност.



Правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на ДОО за 2015 г. Средствата са за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за април, съобщиха от правителствената информационна служба. Постановлението е одобрено неприсъствено.

Сега

37 преподаватели от Класическата гимназия подадоха оставки

37 преподаватели от Националната гимназия по древни езици и култура са подали заявления за напускане в деловодството на училището. Информацията е потвърдена пред offnews.bg от няколко от учителите, които са подали оставките си. Директорът на гимназията Мариела Папазова също е обявила пред своите колеги решението си да напусне училището. Единствено нейната оставка не се подава в деловодството на училището, а пред министъра на културата Вежди Рашидов, който не беше в министерството да я приеме.

Според самите учители, след като са подали оставките си, те са отишли в Министерството на културата, където са се срещнали и разговаряли с Румен Джуров, представител на МК, отговарящ за учебните заведения към министерството. Пресцентърът на МК каза, че няма информация за такава среща. "Към момента нямаме информация да са подавани оставки. Министър Рашидов е поканил ръководството на училището на среща другата седмица. Той се срещна с учители и родители и вчера", каза Радка Петрова, говорител на министерството.