Драган Нешич: България има потенциал да е сред най-добрите 6 отбора в Европа

Това заяви новият старши треньор на женския национален отбор в интервю за сайта на Българска Федерация Волейбол.

Драган Нешич: България има потенциал да е сред най-добрите 6 отбора в Европа

През тази седмица той дойде до България и официално сключи своя договор.



Припомняме, че в средата на януари Управителният съвет на Българска Федерация Волейбол утвърди назначаването на Драган Нешич за старши треньор на националния отбор на България за жени. Съпругът на легендарната волейболистка от Добрич Нели Маринова заемаше този пост и между 2007 и 2011 година. Под негово ръководства България достигна до второ и трето място в Европейската лига. Той е член на УС на ВК Добруджа 07 (Добрич).

През тази година на женския национален отбор му предстоят три много важни състезания - Европейски олимпийски игри в Баку, Гран при и Европейско първенство в Белгия и Холандия, което ще се проведе от 26 септември до 4 октомври.

Ето какво сподели Драган Нешич за сайта на БФВ:

- Г-н Нешич, директно към въпроса - какви са поставените цели пред Вас и женския национален отбор през 2015-а година?
- Сериозни! Имаме сериозни състезания и от всички тях трябва да вземем възможно най-много точки, които можем да спечелим първо от едно добро класиране на Европейските олимпийски игри в Азербайджан. След това от Гран при и накрая едно Европейско първенство, на което според мен отборът има и профил и качества за едно много добро класиране. Не искам сега да говорим за медали и тези неща, но със сигурност имаме профил на един сериозен европейски отбор. Сериозен европейски отбор, който с конкуренцията към този момент в Европа има възможност да е сред първите 6 отбора. И с качествата, които имат нашите състезатели мисля, че това може да стане реалност.

- Това ли е основната цел – място в топ 6 на Евроволей 2015?
- Цел като цел е да се опитаме да спечелим тази квалификация за Олимпийските игри в Рио през 2016-а година, което е много важно, а това можем да го направим само с класиране до 6-о място в Европа. И да спечелим точки от другите състезания, които ни дават възможност да се изкачим в европейската ранглиста и да влезем в първите 8, защото в момента сме на 10-а позиция.

- За какъв срок е договорът Ви начело на отбора?
- Нямаме срок. Винаги сме работили така с федерацията и г-н Лазаров. Винаги, когато свърши един цикъл, сядаме и виждаме дали сме доволни от работата. Имаме ли какво повече да правим още един с друг или не, и решаваме дали да продължим работата си заедно. И аз предпочитам така и за федерацията според мен е едно нормално отношение с треньора. Договорът с федерацията не е най-важното нещо.

- Веднага ли се съгласихте да поемете националния отбор или имахте колебания?
- Да, да. Отговорът е да. Знаете, че след като решихме да спрем да работим заедно през 2010-а година, поминалото лято водех националния отбор за младежи. И г-н Лазаров и федерацията знаеха, че винаги, когато трябва да се свърши сериозна работа, аз съм на линия. Нямаше обидени страни, скандали и трябваше само едно телефонно обаждане, за да кажа: „Да, няма проблеми!“

- Какво мислите да промените в работата си в сравнение с предния период, когато бяхте начело на тима?
- Много, много неща. Аз сега съм абсолютно по-различен треньор и абсолютно по-различен човек. Шест, седем години съм по-възрастен, а с това съм по-опитен човек, по-опитен мъж. Междувременно станах баща и това е нещо, което ми дава още една отговорност повече. Почти всичко ще променя в сравнение с това, което съм правил преди. Като искам да уточня, че говорим за моята работа, а не за тази на моите колеги. Искам да променя това, което съм правил при предишния ми период начело на тима до 2010-а година и искам сега да е различно.